Předsedou Věcí veřejných zůstává John, rozhodli véčkaři

Martina Machová Martina Machová
23. 5. 2011 22:30
V internetové volbě dostal 1197 z 2523 hlasů. Volila necelá polovina registrovaných
Předseda Věcí veřejných Radek John.
Předseda Věcí veřejných Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sympatizanti Věcí Veřejných, zvaní véčkaři, si přejí za svého nového předsedu dál Radka Johna. V jejich internetovém hlasování získal současný lídr nejmenší vládní strany 1197 z 2523 hlasů.

Druhá skončila poslankyně Karolína Peake s 976 hlasy. Třetí poslankyně Dagmar Navrátilová dostala 350 hlasů.

Véčkaři mohli rozhodovat od páteční noci do pondělní 22 hodiny. Výsledky oznámil ve smíchovském sídle VV za dozoru notářek, které dohlížely na regulérnost voleb, koordinátor volby Pavel Dobeš.

Volbu příznivců VV musí ještě stvrdit volební konference, která je naplánovaná na nadcházející víkend do Hradce Králové. Z 18 tisíc registrovaných véčkařů mohlo zasáhnou do volby jen šest tisíc prověřených. Celková učast pak byla 40 procent.

John dopředu avizoval, že na post místopředsedů počítá s neúspěšnými kandidátkami předsednické volby, jeho přímou zástupkyní by pak měla být právě předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake.

Jako další místopředsedy si zvolil místopředsedkyni sněmovny Kateřinu Klasnovou, která místo ve vedení obhájila. Nováčci do čela Věcí veřejných pak přicházejí ze severních Čech - poslanec za VV a litoměřický starosta Milan Šťovíček a teplický zastupitel za VV a severočeský aktivista Tomáš Jarolím.

Původně se předsednického klání měli účastnit někdejší ministr dopravy označovaný za neformálního šéfa strany Vít Bárta a ekonomický expert a jihomoravský poslanec VV Michal Babák.

"Rozhodně se nezbavíme Víta Bárty jako vyjednavače. Každý, kdo je schopen hájit myšlenky Věcí veřejných je cenný a bude používán, abychom prosadili maximum," řekl  k budoubnosti vlivného straníka John.

Bárta i Babák se kandidatury vzdali kvůli aférám, ve kterých figurují.

Někdejší předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí oznámila policii, že se ji Vít Bárta snažil uplatit. Neformální šéf VV tvrdí, že se jednalo o půjčku, nicméně rezignoval na místo ve vládě a později vzdal i svou kandidaturu na superlídra.

Pár hodin před spuštěním hlasování véřkařů Bárta navíc oznámil, že neusiluje ani o místopředsednický post. Jako místopředsedu si jej totiž vybral favorit voleb Radek John.

Michal Babák zase dosud nedokázal vysvětlit, jak je to s dary, které straně věnoval.

 

Právě se děje

Další zprávy