Neposlušný Melčák dal trestní oznámení

Martina Macková
18. 12. 2006 14:07
Praha/Zlín - Poslanec Miloš Melčák reaguje na okolnosti, které doprovázejí jeho odchod z poslaneckého klubu sociální demokracie.
Miloš Melčák.
Miloš Melčák. | Foto: Osobní stránka poslance

Podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro trestný čin násilí proti jednotlivci. Souvisí podle něho se zastrašováním a dalšími, jak poslanec říká, podivnými praktikami. Podle politika se objevily poté, co zveřejnil odlišný názor na sestavování vlády, než má jeho strana.

O blíže neurčených, podivných věcech hovořil také Michal Pohanka, který opustil klub ČSSD několik týdnů před Melčákem. "Mluvili jsme spolu o té situaci a shodli se, že je velmi podobná," řekl Aktuálně.cz Melčák.

Poslanec je zároveň pod zvýšeným dozorem policie. Dnes to bez bližších podrobností oficiálně potvrdila zlínská policie.

Podle zjištění Aktuálně.cz Melčák dostal ochranku poté, co zprostředkovaně koncem minulého týdne obdržel výhružky. Současně se jej podle jeho tvrzení na policii pokoušely verbálně zastrašit zatím neznámé osoby. Melčák si vše dává do souvislosti se svým politickým postojem.

Pod dozorem policie byl i Michal Pohanka. Tehdy šlo o to, že Pohanka měl kontakty na policisty, na něž se v případě potřeby mohl okamžitě obrátit o pomoc.

Melčák a Pohanka připravili sociální demokracii o dva jisté hlasy, jimiž se ČSSD dosud dařilo blokoval vznik vlády ODS s nelevicovými stranami. Předseda ČSSD Jiří Paroubek už pohrozil politikům vyloučením ze strany a stejný postoj odhlasoval v sobotu i ústřední výkonný výbor sociální demokracie.

Právě před ním obhajoval Melčák svůj postoj. Poznámky k projevu před ÚVV ČSSD dal Aktuálně.cz k dispozici a souhlasil s jejich zveřejněním. "Nechci, aby moje názory byly někým zkreslovány," řekl.

Poznámky k proslovu před ÚVV ČSSD - ČTĚTE ZDE

Melčák i po víkendu zůstává členem strany, do klubu se ale nevrátí.

Počkám si na prohlášení vlády

Melčák i dnes potvrdil, že trvá na svém názoru, že by ČSSD měla umožnit Topolánkově vládě získat důvěru.

"Preferuji, abychom vyjednali co nejlepší podmínky za toleranci vlády. A při hlasování bychom pak všichni měli odejít ze sálu," řekl Aktuálně.cz Melčák, který už však ví, že ČSSD se k jeho názoru nepřikloní.

Jak bude o nové vládě sám hlasovat, zatím neřekl. Její podporu ale nevylučuje. "Nezachovám se nijak nekontinuálně. Počkám ještě na programové prohlášení. Politická situace by se ale už měla stabilizovat," řekl Melčák.

Vyloučení? Extrémní případ

Pokud by se ČSSD rozhodla neposlušné poslance vyloučit, jak o tom už otevřeně hovoří Paroubek, musela by o tom rozhodnout mateřská organizace.

Šéf okresní organizace ČSSD ve Zlíně Rudolf Tkadlec to ale zatím rozhodně vyloučil. "Nikdo ho nevylučuje, nevím o tom a nechci ani spekulovat. Vyloučení ze strany, to jsou extrémní případy, musel by porušit stanovy," řekl Aktuálně.cz Tkadlec.

Ale Melčák tím, že si stojí za svým názorem odejít do opozice, nejenže neporušil stanovy, ale navíc ještě dodržel usnesení své organizace v praxi. Ta totiž 2. prosince odsouhlasila doporučení pro předsednictvo strany a Ústřední výkonný výbor ČSSD o tom, že by bylo pro ČSSD možné jít za této situace do konstruktivní opozice.

"Ano, bylo to schváleno i já se s tím ztotožňuji," řekl Tkadlec. "Je to ale doporučení a pokud bude náš názor minoritní, většina ho přehlasuje a nedá se nic dělat. Ale jestli poslanec podporuje toto usnesení, je to v pořádku," míní předseda.

Pokud by ale Melčák podpořil Topolánkovu vládu, tak smířlivý by nebyl. "To už je jiná věc. Já nevím, jak se zachová. Nemluvil jsem s ním dva týdny," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy