Pohanka a ČSSD přestali válčit

ina, job, sim
27. 10. 2006 11:42
Praha - "Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka, který ve středu písemně vzkázal ČSSD, že vystupuje ze strany, přišel do sněmovny. A Jiří Paroubek oznámil: Levice neoslabila.
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny.
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny. | Foto: Aktuálně.cz

Pohanka do sněmovny přijel kvůli tomu, že s ním chtěl mluvit bývalý stranický šéf Paroubek.

"Pan předseda Paroubek mě vyzval k nějakému rozhovoru. Sešli jsme se a snažili se vyjasnit svá stanoviska. Výsledek je, že dál zůstávám nezávislým poslancem a svůj krok zpět neberu," sdělil Pohanka exkluzivně reportérům Aktuálně.cz.

Paroubek včera uspořádal mimořádnou tiskovou konferenci, kde odchod Pohanky z ČSSD připsal k dobru ODS a zpravodajským službám. Řekl, že má indicie, že jej ODS nepřímo vydírala. A Pohanku vyzval, aby se vzdal mandátu.

Jiří Paroubek ve sněmovně.
Jiří Paroubek ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dnes tato slova částečně odvolal. Na dotaz Aktuálně.cz Paroubek uvedl, že už netrvá na tom, aby Pohanka složil mandát.

"Mluvil jsem s ním, vysvětlili jsme si postoje. To co se stalo, považuji za nedorozumění a už to nechci dále rozebírat," řekl Paroubek. Stále si nicméně stojí za svým tvrzením o policejní akci řízené ODS. "Nepochybně se kolem toho nějací policisté pohybovali," řekl.

Pohanka nás neoslabil

Paroubek kategoricky odmítl, že odchodem Pohanky z ČSSD posílila pravice.

"Programově se dál shodujeme. Předpokládám, že pan Pohanka bude hlasovat stejně jako klub ČSSD. S tím rozdílem, že to bude samostatný poslanec."

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prakticky totéž pak potvrdil Aktuálně.cz sám Pohanka: "Shodli jsme se s panem předsedou, že v programových otázkách není důvod hlasovat jinak, než hlasuje ČSSD. Ale zdůrazňuji, zůstávám nezávislým poslancem. Pokud jde o podporu jakékoli vládě, o tom jsme se vůbec nebavili."

Pohanka odmítl, že by už dostal jakoukoli nabídku od ODS. "A ani bych ji nepřijal, chci zůstat stranou."

Nechystá se ani vrátit zpět do ČSSD. "To je předčasná úvaha. Zatím jsem ji nevedl a ani se o tom s panem Paroubek nebavil."

ČSSD: Vlastně jsme nic nevěděli

Také místopředseda strany Bohuslav Sobotka po jednání s Pohankou řekl, že se poměr sil v Poslanecké sněmovně nezměnil. "Rozložení sil mezi stranami se podle mého nezmění, pan Pohanka bude hlasovat v souladu s klubem ČSSD," řekl.

Tzv. nedorozumění podle něj vzniklo nedostatkem informací. "Obě strany trpěly velkým nedostatkem informací," míní Sobotka.

"Nezvěstný"

Pohanka dorazil do jednací síně mezi prvními. Bez bodyguardů, o které požádal. "Mám ovšem nějakým způsobem zvýšený dohled od policie," sdělil Aktuálně.cz.

Po chvíli se odebral s místopředsedou poslanecké frakce ČSSD a svým někdejším nadřízeným z ministerstva zdravotnictví Davidem Rathem do přilehlých kuloárů.

Pohanka působil jako Rathův náměstek. Před tím řídil Fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně, ze které udělal nejvíc zadluženou nemocnici v zemi.

Foto: Aktuálně.cz

Dosud se poslanec zběhlý z ČSSD skrýval na neznámém místě. Nekomunikoval ani se špičkami ČSSD.

Dnes ve sněmovně pobyl zhruba dvě hodiny, krátce po jedenácté ČSSD oznámila, že už odjel ze sněmovny. "Co jste chtěli slyšet, jste slyšeli od předsedy Paroubka. Pan Pohanka se k tomu již nebude vyjadřovat," řekla tisková mluvčí ČSSD Květa Kočová.

Redakci Aktuálně.cz se přesto - jako jediné - podařilo získat s ním interview.

Už dříve pak Pohanka poskytl redakci unikátní rozhovor, ve kterém popsal, co jej vedlo k odchodu ze sociální demokracie - údajně tlak až vydírání, aby se vzdal poslaneckého mandátu.

A to proto, že jeho jméno bylo zmiňováno v souvislosti s kauzou exšéfa kabinetů dvou premiérů ČSSD Zdeňka Doležela. Ten je zapleten do machinací s penězi z fondů EU. Jeho komplicem měl být podle detektivů starosta Budišova Ladislav Péťa, který Pohanku označil za "hráče" a člověka, s jehož pomocí počítal.

K tomu, aby se vzdal mandátu, jej měl vyzvat šéf klubu ČSSD Michal Hašek. Ten odmítá, že by Pohanku o něco podobného žádal. Pohanka trvá na své verzi. Ze strachu o život dokonce požádal o policejní ochranu.

Foto: ČSSD
  • ČTĚTE VÍCE:
    Pohanka: Požádám o policejní ochranu

    "...Mluvil se mnou Michal Hašek a řekl mi, že bych se měl vzdát mandátu. Když jsem odpověděl, že to neudělám, vedl řeči typu: Dělej, jak chceš. Teď po tobě půjde policie a budeš to mít hodně těžký...," říká Pohanka.

Přečtěte si, jak to celé začalo:

Předseda a předseda. Strany a poslaneckého klubu. Jiří Paroubek a Michal Hašek.
Předseda a předseda. Strany a poslaneckého klubu. Jiří Paroubek a Michal Hašek. | Foto: Ondřej Besperát
  • Levice ztratila, ČSSD opustil poslanec
    Michal Pohanka dnes vystoupil z poslaneckého klubu sociální demokracie i ze strany. A to znamená, že případná vláda ČSSD opřena o komunisty ztratila svých sto hlasů ve sněmovně. Přečtěte si původní zpravodajství.
Modrou totalitu nepřipustím.
Modrou totalitu nepřipustím. | Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy