Kdosi mě zastrašoval, tvrdí poslanec

Sabina Slonková
7. 12. 2006 14:40
Praha - Poslanec Miloš Melčák naznačuje, že by mohl umožnit vznik Topolánkovy vlády bez ohledu na stanovisko své mateřské strany.
Miloš Melčák
Miloš Melčák | Foto: Osobní stránky poslance

Současně říká, že v minulých dnech čelil silnému tlaku.

Melčák dnes před polednem Aktuálně.cz potvrdil, že hodlá opustit klub ČSSD. Další otázky si už vyžádal e-mailem. A mobilní telefon si následně vypnul, takže mu nebylo možné položit doplňující dotazy.

Melčákův krok přišel poté, co na úterním zasedání klubu neúspěšně prosazoval, aby strana přešla do opozice.

A: Co vás vedlo k rozhodnutí opustit klub ČSSD?

Definitivním impulsem pro odchod z poslaneckého klubu ČSSD bylo naprosté zkreslení obsahu rozhovoru s panem Jaroslavem Tvrdíkem, vedeného mezi čtyřma očima před úterním uzavřeným jednáním poslaneckého klubu.

Jaroslav Tvrdík.
Jaroslav Tvrdík. | Foto: Ludvík Hradilek

A: O co šlo?

Pan Tvrdík mě vyzval k rozhovoru poté, co byly publikovány mé názory v tisku. Položil mi otázku, zda by mé názory změnilo, kdybych byl odměněn nějakou funkcí, což jsem přirozeně důrazně odmítl. Jediné, co jsem mu sdělil, bylo, že mé výhrady a požadavky jsou pouze programové a nadto jsem je v minulosti veřejně několikrát deklaroval. Odmítám jakékoli spekulace na téma, že mi pan Tvrdík vyhrožoval. Ne, nevyhrožoval mi!

A: Máme informace, že jste v uplynulých dnech čelil tlaku kvůli svému názoru na řešení politické krize. Je to pravda, můžete tento tlak popsat?

Po vyslovení mých kritických postojů na úterním jednání klubu, kde jsem obhajoval některé základní levicové principy sociální demokracie ve světle posledních kroků při vyjednávání o povolební situaci, jsem byl ve večerních hodinách kontaktován neznámou osobou, která mě důrazně a nekompromisně varovala před vyžadováním "osobních neúměrných požadavků".

O jakých požadavcícíh ona osoba vlastně mluvila, jsem se dovtípil poté, kdy mě včera kontaktovalo ve večerních a nočních hodinách několik členů sociální demokracie z regionů s dotazem, zda jsem se náhodou "nezbláznil", když mám kromě jiných neúměrných požadavků chtít ovládnout Státní fond dopravní infrastruktury a hlavně jeho 50 miliard ročního rozpočtu.

Tehdy jsem pochopil, že někdo o mě šíří vážné pomluvy, které mohu považovat za pokus o moji diskreditaci a snahu o moje odstranění z politického života. Ti, kteří mě znají, vědí, že jsem člověkem neúplatným a rozhodně se stavícím proti všemu, co zavání korumpováním v jakékoli podobě.

Poslanec za zlínský kraj Miloš Melčák
Poslanec za zlínský kraj Miloš Melčák | Foto: Osobní stránky poslance

A: Podpoříte vládu Mirka Topolánka i v případě, že v ní nebude zastoupena ČSSD - a sociální demokracie se jako strana rozhodne takovou vládu nepodpořit?

V tomto okamžiku tuto otázku neřeším takto jednoduše. Zastávám ale názor, že současnou politickou krizi je nutné ukončit spíše cestou netolerance činů vlády vítěze voleb, než netolerováním jejího vzniku.

A: Podepsal jste prohlášení, v němž naznačujete, že by Topolánkova vláda měla ve sněmovně projít a ČSSD by ji měla kritizovat z opozice. Kdo další podepsal toto prohlášení?

Jistě pochopíte, že vám nemohu sdělit jména dalších poslanců, abych je nevystavil podobným praktikám, jimž čelím v současnosti já sám, ale mohu vás ubezpečit, že prohlášení podporuje celá řada kolegů.

ČTĚTE VÍCE:

Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu. | Foto: Osobní stránka poslance
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny.
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny. | Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy