Ing. Miloš Melčák CSc. (ČSSD)

tof, sim
7. 11. 2006 14:00
Zlín - Stoupenec politiky Miloše Zemana a bojovník za co nejvyšší bezpečost na silnicích.

Tak se dá v kostce shrnout politické působení poslance ze zlínského okresu Miloše Melčáka, který oznámil, že hodlá opustit řady sociální demokracie.

S politikou Jiřího Paroubka nebyl spokojen - a jeho partajní kolegové o tom věděli. Ani domovská buňka - zlínská organizace - však o jeho plánu odejít nevěděla.

"On se nijak netajil s názorem, že by ČSSD měla jít do opozice. Patří mezi zarputilé Zemanovce," charakterizoval jej pro Aktuálně.cz jeden z kolegů ze zlínské organizace.

Zemana se Melčák zastal například minulý rok na sjezdu sociální demokracie. "Situace ve straně je tak závažná, že Miloš Zeman, který vyvedl stranu z nízkých čísel, si zaslouží, aby tady mohl vystoupit," obhajoval ho tehdy.

S někdejším ministrem Janem Kavanem, ústeckým funkcionářem Jaroslavem Foldynou, exministrem pro místní rozvoj Petrem Lachnitem založil ve straně Frakci sociálně demokratické levice.

Působil také jako poradce ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra.

Co lze ještě vyčíst z jeho vystupování ve sněmovně, kde za ČSSD seděl v letech 1996-1998 a poté znovu od roku 2002? Například, že je zastánacem vybudování kontroverzního průplavu Odra - Dunaj - Labe.

A že při projednávání nových dopravních pravidel patřil mezi zastánce nejpřísnějšího režimu. Například požadoval, aby chodci v noci nosili pouze reflexní oblečení nebo svítilnu. S návrhem neuspěl. Melčák také původně chtěl, aby chodci směli přecházet silnici pouze ve skupině.

FAKTA

  • narozen 19.4.1939 ve Zlíně
  • absolvent Fakulty strojní VUT Brno
  • pracoval jako pedagogicko-vědecký pracovník.
  • na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se například zabýval konstrukcí evolverových soustruhů - vedl konstrukční skupiny, která se zabývali číslicově řízenými stroji (např RPK 25 či RPN 63).
  • později se zabýval výrobou obráběcích strojů, vedl oddělení "Diagnostika a oživování NC strojů"
  • je autorem jednoho a spoluautorem dalších dvou vynálezů, jeho podpis byste našli pod čtyřicítkou odborných textů
  • několik let byl členem Zastupitelstva města Zlín
  • devět let byl členem komunistické strany, a to v letech 1961 až 1970. Na svých webových stránkách píše, že byl vyloučen pro "pravicový oportunismus a nesouhlas se vstupem vojsk 21. srpna 1968
  • je členem předsednictva ČSSD, vede komisi strany pro průmyslovou politiku
  • je ženatý, má dvě dcery a syna. Už je také dědečkem 4 vnoučat

VLASTNÍ STRÁNKY MILOŠE MELČÁKA najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy