Někteří poslanci ve sněmovně ani jednou nepromluvili

ČTK ČTK
15. 8. 2013 15:21
U řečnického pultu nestál například Roman Pekárek, častým řečníkem byl naopak Rath.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ačkoli se občas zdá, že nejžádanějším místem v celé Poslanecké sněmovně je řečnický pult, existují poslanci, kteří za ním v celém současném volebním období nestáli ani jednou.

Týká se to hlavně těch, kteří jsou ve sněmovně krátkou dobu. Ani jednou nepromluvil například Petr Benda (NS-LEV 21), který ale do Sněmovny přišel v půlce letošního června jako náhradník za Jiřího Šlégra, který svůj mandát složil.

Jsou ale i poslanci, kteří ve sněmovně působí od minulých voleb, a promluvili méně než desetkrát.

Stejně jako Benda nevystoupila ani jednou Gabriela Kalábková (ČSSD), která je poslankyní od letošního dubna, ani její stranický kolega Václav Koubík, který mandát získal loni v říjnu.

Koubík chtěl v květnu dvakrát interpelovat exministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS), interpelace se ale nekonala, protože Stanjura se omluvil ze schůze.

Také vězněný poslanec Roman Pekárek se u mikrofonu nevyjádřil ani jednou. Do sněmovny se dostal loni v listopadu jako náhradník za jednoho ze tří rebelujících poslanců ODS. Letos v únoru nastoupil do vězení, kde si má odbýt pětiletý trest za korupci.

Rathova bilance: 26 projevů

Naopak velmi častým řečníkem byl ve sněmovně David Rath (dříve ČSSD), a to až do května loňského roku, kdy ho zadržela policie a soud poslal do vazby.

Od té doby vystoupil ve sněmovně na dvou schůzích, a to když se projednávaly policejní žádosti o jeho vydání k trestnímu stíhání. V tomto volebním období promluvil na celkem 26 schůzích.

Třikrát ve sněmovně promluvil v rozpravě jmenovec současného premiéra Jiří Rusnok. Do sněmovny byl zvolen původně za VV, poté se přidal k seskupení LIDEM.

Dvakrát promluvil sociální demokrat Igor Jakubčík, který je poslancem od letošního ledna. Pokaždé se vyjadřoval k návrhům zákonů o Šumavském národním parku.

Stejný počet projevů má na svém kontě občanský demokrat Jaroslav Martinů, ten je ale poslancem už od voleb, stejně jako poslanec z klubu TOP 09 a Starostů Jaroslav Eček, který hovořil třikrát.

 

Právě se děje

Další zprávy