Kohout a Fischer nechtějí kandidovat za SPOZ, Pecina ano

ČTK ČTK
13. 8. 2013 18:15
Kohout řekl, že nebude kandidovat do sněmovny za žádnou stranu.
Martin Pecina.
Martin Pecina. | Foto: Reuters

Praha - Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) se bude ve čtvrtek zabývat tím, zda nabídne členům vlády v demisi místo na kandidátce do předčasných voleb. Zatímco šéf české diplomacie Jan Kohout, ministr financí Jan Fischer či ministr školství Dalibor Štys zájem o kandidaturu nemají, někteří jiní ministři by nabídku přijali, jako například ministr vnitra Martin Pecina, nebo ji zvážili. Vyplynulo to z dnešní ankety ČTK.

Zemanovci jsou napojeni na prezidenta Miloše Zemana, který bez podpory většiny ve Sněmovně jmenoval úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. Vláda nezískala důvěru a země míří k předčasným volbám, na něž se už politické strany včetně SPOZ začaly připravovat.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář dnes zopakoval, že je také připraven za SPOZ kandidovat do Sněmovny. "Když zavolá strana a lid, tak se zvednu a půjdu," řekl serveru iDnes.cz. Funkci hradního kancléře by složil pouze v případě, že by byl do Sněmovny zvolen. O svém záměru však prý ještě nemluvil s prezidentem. Místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš ČTK řekl, že podle jeho informací zatím nebylo o Mynářově kandidatuře jednoznačně rozhodnuto.

Kohout o místo ve Sněmovně zájem nemá. "Nemám v úmyslu kandidovat do Poslanecké sněmovny za žádný politický subjekt," řekl ČTK Kohout, který kvůli vládnímu angažmá pozastavil členství v ČSSD.

Být v barvách SPOZ se nechystá ani Fischer. "Žádná z politických stran se mnou nejedná o místě na volební kandidátce, a pokud bude moje další působení ve veřejné sféře, tak pouze v pozici odborníka a profesionála, nikoli pod praporem politické strany," řekl Fischer. Další působení po odchodu z vlády bude podle něj záviset na konkrétní nabídce.

Ministr školství Dalibor Štys zatím nabídku SPOZ, aby za stranu kandidoval v předčasných volbách, nedostal. Pokud by přišla, Štys by ji nepřijal, sdělilo ministerstvo ČTK.

Ministr vnitra Martin Pecina by nabídku naopak přijal, pokud by ji dostal. Rozhodne se ve čtvrtek, připomněl. Ministr zemědělství Miroslav Toman žádnou nabídku neobdržel, pokud by ji dostal, pak ji bude zvažovat jako "každou jinou nabídku".

Debatu o kandidatuře by neodmítl ministr pro místní rozvoj František Lukl, který zůstává i starostou Kyjova. "Pro mě je nejpodstatnější zdárné splnění ministerské mise a realizace aktuálních úkolů, které se týkají EU fondů - smysluplné dočerpání těch stávajících a nastavení nového programového období. Pokud bych viděl, že mi zbývá čas na kampaň, pak teprve mohu uvažovat o možné kandidatuře. Pak bych debatoval o tom, zdali se protneme programově či personálně. V tuto chvíli tak nemohu kladně odpovědět na podanou nabídku. Debatu ale neodmítám."

Jasné ano či ne k případné své kandidatuře v řadách zemanovců zatím neřekl ministr práce v demisi František Koníček. "Neuvažoval jsem o tom," sdělil ČTK. Možnou kandidaturou se prý nezabýval ani ministr kultury Jiří Balvín, který uvedl, že zatím osloven nebyl. Kritiku vyvolalo u Rusnoka i Zemana jeho rozhodnutí odvolat ředitele Národního divadla v Praze Jana Buriana.

Nabídku neočekává odstupující premiér Rusnok ani ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Podle serveru Novinky.cz dává přednost nabídce ČSSD, která chce, aby bojovala o hlasy voličů v Ústeckém kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy