Mynář: Zeman jmenuje velvyslanci Klausovou i Remka

ČTK ČTK
15. 8. 2013 15:14
Oznámil to kancléř Vratislav Mynář. Kdy je prezident jmenuje, ještě není jasné.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenuje v balíku s dalšími velvyslanci i bývalou první dámu Livii Klausovou a někdejšího kosmonauta a současného europoslance Vladimíra Remka.

Jména budoucích ambasadorů na Slovensku a v Rusku, o nichž se dlouho spekulovalo, potvrdil Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

"Nebude z toho vytrženo ani jméno paní Klausové, ani jméno pana Remka, bude to v celém balíku všech těch velvyslanců, kteří byli předloženi," prohlásil Mynář. Termín, kdy jmenováni budou, ale neprozradil.

Premiér Jiří Rusnok ve středu uvedl, že se jednání o jmenování velvyslanců uskutečnila, konkrétní jména ale nesdělil.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček ve středu řekl, že jména velvyslanců jsou v režimu tajné až do okamžiku, než je schválí hostitelská země a udělí jim takzvaný agrément.

Zeman měl v minulosti spor o diplomaty s exministrem Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Zeman otálel s podpisy pod návrh některých velvyslanců kvůli tomu, že chtěl mít velvyslankyní v Bratislavě manželku svého předchůdce Klausovou a do Ruska prosazoval kosmonauta a europoslance za KSČM Remka.

Schwarzenberg to odmítal. Klausová i Remek Zemana na začátku roku podpořili v prezidentské volbě, v níž byl Zemanovým soupeřem právě Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy