Nečas donesl Klausovi report, jak pokročil s vládou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 6. 2010 10:40
Lídr ODS šel za prezidentem po dvou týdnech
Foto: Jan Langer

Praha - Lídr občanských demokratů Petr Nečas se po dvou týdnech vypravil na Hrad.

Prezidenta Václava Klause přišel informovat o tom, jak pokračují vyjednávání o možné trojkoaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Jednání partají mezitím usilovně pokračují. Nečas před pár dny nastínil, že by chtěl vše dojednat do začátku července. A také v pátek na Hradě se s prezidentem shodli, že nová vláda by měla aktivně zasáhnout do přípravy státního rozpočtu na příští rok.

"A to už v půlce července," upřesnil Nečas. Naznačil tím, že by do té doby měl prezident nový kabinet jmenovat.

Jednání jedou

Dosud se nepodařilo uzavřít ani jednu ze sedmi kapitol, do nichž "trojkoalice" rozdělila klíčové body jednání. Politici dosud jen oznámili, jaké jsou jejich plány například v redukci orgánů Poslanecké sněmovny. Oprášili rovněž staronový slib o přímé volbě prezidenta, dohodli se na školném na vysokých školách.

"Bavili jsme se o některých věcech, například o školném," řekl po schůzce s Klausem Nečas. "Jisté je, že jde o věci, které bude muset později vláda detailně vyřešit. Není přeci možné, aby v programovém prohlášení bylo takřka paragrafované znění."

Naopak v otázce 10 miliard, které by VV chtěly škrtnout v obraně a dát je na platy mladým učitelům, si strany do náručí zatím nepadly.

Naproti tomu otevřená zůstává kapitola životní prostředí a zemědělství. Nejjednodušší část vyjednávání tři jednající strany odložily na příští týden.

Jednáme rychle!

Petr Nečas odmítl, že by ho prezident Klaus vyzýval k větší rychlosti pro sestavení vlády.

"Jednáme dost rychle," prohlásil a připomněl, že příští týden, už po víkendovém kongresu ODS, "trojkoalice" jednání ještě urychlí: K-devítka se bude scházet denně.

Václav Klaus, zakladatel ODS, se na kongres nechystá. Ale Nečase se na situaci ve straně vyptával.

"Probírali jsme také věci, které se týkají ODS," připustil Nečas. "Pan prezident se rozhodl zvolit formu dopisu, kterým osloví delegáty sjezdu, a pan prezident mě požádal, abych jej osobně přečetl. Tato forma se mi zdá jako přiměřená a vhodná."

Tlustý jako velvyslanec? Vždyť nemá zkušenosti...

Na dotaz z řad novinářů se Petr Nečas vyjádřil i ke zprávám, že Vlastimil Tlustý chce zamířit jako velvyslanec do Kazachstánu a Jan Kohout jako velvyslanec do USA.

"Ke spekulacím se vyjadřovat nebudu, oficiální informace nemám," odrážel nejdřív dotaz Nečas.

Posléze ale přece jen prohlásil, že Jan Kohout narozdíl od Vlastimila Tlustého už jako diplomat působil.

"Není mi známo, že by měl Vlastimil Tlustý jakékoliv zkušenosti se zahraniční službou," odmítl nepřímo Tlustého angažmá Nečas.

"Trojkoalice" už včera vyzvala Fischerův kabinet, aby krátce před demisí nedělal žádné významné personální změny, nezadával státní zakázky - a také, aby nenavrhoval ke jmenování žádné velvyslance.

 

Právě se děje

Další zprávy