Klaus na kongres ODS nedorazí. Místo sebe pošle dopis

Kateřina Eliášová
17. 6. 2010 13:36
Zvěsti o návštěvě jsou výmysl médií, prohlásil prezidentův tajemník Ladislav Jakl
Zpráva o prezidentově návštěvě kongresu ODS byla prý fáma médií
Zpráva o prezidentově návštěvě kongresu ODS byla prý fáma médií | Foto: Jan Langer

Praha - Očekávaný příjezd hlavy státu na víkendový kongres občanských demokratů se nekoná. Prezident Václav Klaus pošle pouze zdravici formou dopisu.

Zprávu o rozhodnutí prezidenta vyslal do médií prezidentův tajemník Ladislav Jakl poté, co některá média spekulovala o opaku. Že by Klaus pozvání mohl přijmout, tvrdili neoficiálně pražští politici, kteří mají ke Klausovi blízko.

"S účastí prezidenta republiky na kongresu to je fáma. Prezident Klaus kongres ODS nenavštíví. Myslím, že by to ani nebylo vhodné uprostřed horkých jednání o sestavení vlády navštívit jednání jednoho z těchto subjektů," řekl Parlamentním listům Jakl.

Ani Klaus, ani Topolánek

ODS pozvala jak prezidenta Václava Klause, tak expředsedu Mirka Topolánka. Oba za sebe pošlou jen dokumenty. Oficiální komuniké Hrad neposkytl, stejně jako důvod prezidentova rozhodnutí.

"Oficiálně Vám k tomu nemůžeme poskytnout žádné informace. Sledujte internetové stránky pana prezidenta, kde se objeví tisková zpráva," mlží o důvodech odmítnutí účasti mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Klaus se nicméně den před kongresem potká s lídrem ODS Petrem Nečasem. Schůzka na Hradě se má týkat výhradně vyjednávání o nové vládě. Podle Ústavy zatím prezident nemůže Nečase jmenovat premiérem, to lze teprve po ustavující schůzi sněmovny. Klaus, který se již na předminulém kongresu ODS vzdal čestného předsednictví ve straně, nicméně může právě při tomto setkání Nečase informovat, co do své zdravice zamýšlí napsat.

Hromy a blesky od Topolánka

Zatímco od prezidenta se nečeká bouřlivý projev, u Mirka Topolánka je tomu právě naopak.

Podle zjištění Aktuálně.cz je obsah Topolánkova připravovaného textu silně kritický nejen ke stranickým kolegům, ale i k prezidentu Václavu Klausovi a premiérovi Janu Fischerovi. Detailní obsah Topolánkovo okolí striktně tají, finální verze dokumentu by měla být hotova v pátek.

"Je to jakási shrnující zpráva, tak jak on to období viděl svýma očima,"potvrdil Topolánkovy úmysly jeden z jeho spolupracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy