Už nic nedělejte, vyzvaly Fischera ODS, TOP 09 a VV

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
17. 6. 2010 12:40
Kabinet by ve zbývajícím čase měl jen udržovat chod státu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS, TOP 09 a Věci veřejné důrazně vyzvaly vládu, aby už nepodnikala žádné zásadní kroky, neprováděla žádné větší personální změny a nezadávala velké veřejné zakázky.

"Vyzýváme členy vlády, aby už neotevírali žádné zakázky, žádné projekty, aby vláda už neprováděla žádné jmenování velvyslanců," prohlásil lídr ODS Petr Nečas. "Je to nepřijatelné."

Na výzvě se rodící se koalice shodla bezprostředně po odvolání ředitele ČD Cargo.

"Ředitel ČD Cargo byl odvolán, aniž by byl informován ministr dopravy, a to ve chvíli, kdy ještě probíhá audit společnosti," vysvětloval dodatečně exministr dopravy za ODS Petr Bendl. "ČD Cargo není nevýznamná společnost."

Zároveň ale odmítl spekulovat, zda to je důvod pro odvolání generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy. "Bude záležet na vysvětlení," dodal Bendl. 

"Trojkoalice" zároveň vyzvala Fischerovu vládu, aby odložila stranou 10 miliard korun, protože se ukazuje, že schodek státního rozpočtu bude vyšší, než se čekalo.

Škrtáme sněmovní výbory

Přestože se měla budoucí koalice dnes dohodnout na budoucím uspořádání sněmovny, K-devítka, tedy nejvyšší úroveň vyjednavačů, dnes neřešila, kdo by měl být předsedou nové sněmovny.

"Budeme o tom jednat v pondělí," prohlásil jen Petr Nečas.

Na otázku Aktuálně.cz, zda dál platí, že si toto místo nárokuje "trojkoaliční" většina ve sněmovně, jen zopakoval, že to vyřeší v pondělí. O post má zájem i ČSSD, která nominivala Lubomíra Zaorálka. Toho už ale ODS, TOP 09 a VV předběžně odmítli.

"Existují dvě logické cesty: buď by předsedou sněmovny měl být zástupce nejsilnější politické strany, nebo zástupce opozice. Obě tyto podmínky splňuje ČSSD," trvá na nároku sociálních demokratů úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka.

Sám připouští, že k posunu v jednání s "trojkoalicí" zatím nedošlo. "Ale žádná ze stran zároveň nárok ČSSD kategoricky nevylučuje," dodává Sobotka.

"Trojkoalice" se tak dnes shodla jen na zrušení desítek výborů, stálých delegací a komisí sněmovny. Z 91 těchto orgánů, které se scházely v minulém volebním období, jich zůstane jen 66.

"Nerušíme agendy, rušíme nadbytečné funkce," prohlásil předseda VV Radek John. Tři strany se například shodly na tom, že spojí výbor pro obranu a výbor pro bezpečnost nebo že zruší stálou komisi pro otázky Ústavy a tuto agendu přenese na ústavně-právní výbor.

Ekologie až příští týden

"Trojkoalice" neuzavřela ani kapitolu životní prostředí a zemědělství, jak měla původně v plánu.

"Vyskytly se problémy redakčně-technického charakteru," vysvětloval novinářům Petr Nečas.

Nejjednodušší kapitolu vyjednávání tak tři jednající strany odložily na příští týden.

Zítra jde lídr ODS s průběžnou zprávou za prezidentem republiky. Jak už dříve řekl, neočekává jmenování premiérem, protože Fischerova vláda ještě nepodala demisi - může to udělat až po ustavující schůzi sněmovny.

Příští týden, už po víkendovém kongresu ODS, ale "trojkoalice" urychlí jednání - K-devítka se bude scházet denně.

 

Právě se děje

Další zprávy