Nečas dal ultimátum VV: Buď restituce, nebo padne vláda

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
9. 1. 2012 20:30
ODS a TOP 09 odmítly přistoupit na požadavky Věcí veřejných
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spor o vracení církevního majetku se vyhrotil a může skončit pádem celé vlády.

ODS a TOP 09 schválení zákona odmítly spojovat s dalšími požadavky a Věcem veřejným jasně řekly, že na ústupky přistoupit nehodlají.

"Naši partneři nám dali ultimatum. Premiér Nečas nám řekl, že když ve středu nebudeme pro vyrovnání s církvemi hlasovat, požádá prezidenta, aby všechny ministry za VV odvolal," řekl po jednání špiček trojkoalice předseda VV Radek John.

Během jednání K9 se podle informací Aktuálně.cz ODS i TOP 09 opakovaně ptaly, zda VV dohodu o navracení majetku církvím dodrží.

Když nedostaly jednoznačnou odpověď, zeptal se na totéž premiér Petr Nečas s tím, zda jsou ochotni to udělat bez dalších podmínek - a upozornil VV, že pokud ve středu ministři za VV nezvednou ruku pro, pak "tato vláda končí".

Církevní restituce

  • Dosavadní dohoda s církvemi počítá s vyplacením 59 miliard korun. V úvahu má být brána inflace, tudíž celkově by mohla částka vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.
  • Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let.
  • Prvních 17 let v období, kdy se bude majetek církvím vracet, by ještě stát církve částečně finančně podporoval - a to částkou 1 miliarda a 400 milionů korun ročně. Tato částka se ale bude postupně snižovat - počínaje čtvrtým rokem o 5 procent ročně.

Věci veřejné proto na úterý svolaly výkonnou radu strany. Ve středu má o návrhu zákona znovu debatovat vláda.

Spor o 2 miliardy

VV zároveň tvrdí, že nedostaly jednoznačnou odpověď na otázku, kde ministr financí vezme 2 miliardy korun ročně na finanční odškodnění za majetek, který už vrátit nelze.

ODS a TOP 09 ale shodně říkají, že odpověď dostaly naprosto konkrétní.

"Ministr financí jim vysvětlil, kde se ony peníze vezmou. Jejich požadavek jde nad rámec dohody," uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle ministra Kalouska by šly ročně 2 miliardy korun na finanční odškodnění církvím výhradně z kapitol resortu financí, např. všeobecné pokladní správy, tak, aby se nemuselo škrtat v ostatních resortech.

"Ani toto bohužel nestačilo," prohlásil předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík. "Ale ODS a TOP 09 prostě odmítly spojovat církevní restituce sd jinými podmínkami," dodal Gazdík.

VV šly na jednání vlády s tím, že chtějí odložit začátek finanční části majetkového vyrovnání o rok, nebo na dobu ekonomického růstu. V sobotu pak přišly s návrhem na slučování ministerstev, případně dalších úřadů.

VV: Naše nápady neřekneme

Podle informací Aktuálně.cz VV navrhly sloučení ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí, a to pod vedením Kamila Jankovského. Dosavadního šéfa resortu životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS) by měly navrhnout na vnitro, které je ale pod správou ODS.

VV přišly s nápadem ministerských rošád
VV přišly s nápadem ministerských rošád | Foto: Ludvík Hradilek

"Nic nebylo konkrétní, byly to takové návrhy ´z pátku na sobotu´," prohlásil poté ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

O svých návrzích nebyly ochotné konkrétně mluvit ani Věci veřejné. "Není to koaličně dohodnuté," odmítl sdělit podrobnosti Radek John.

Věci veřejné byly od počátku proti velkému finančnímu odškodnění církví a chtěly vrátit co nejvíce nemovitého majetku a co nejméně vydat peněz jako finanční náhradu.

Jejich ministři nicméně ve vládě hlasovali pro věcný záměr zákona - tedy rámcové parametry dohody v koalici i se 17 církvemi a náboženskými společnostmi.

 

Právě se děje

Další zprávy