Nečas: VV chtějí změny ve vládě, církve jsou zástěrka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 1. 2012 13:50
VV by podle Nečase měly zanechat hrátek a naplnit dohodu o vyrovnání s církvemi naplnit
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas prohlásil, že Věci veřejné se snaží otevřít ve vládě otázku personálních změn a dohady kolem církevních restitucí mají být jen jejich spouštěcím mechanismem.

VV by podle Nečase měly zanechat hrátek kolem změn ve vládě a naplnit dohodu o vyrovnání s církvemi naplnit.

"Na mě to spíše dělá dojem, že Věci veřejné chtějí přijít s nějakou otázkou personálních změn ve vládě, a toto má být spouštěcí mechanismus, který to má spustit. Musím říci, že na tyto dětinské hrátky není čas ani prostor. Je třeba seriózně naplnit dohodu, kterou jsme všichni podepsali," řekl Nečas.

Hovořit o spojování některých úřadů je podle něj legitimní, měla by se ale omezovat spíše jejich činností. "Nápad spojit ministerstvo životního prostředí a ministerstvo pro místní rozvoj jsem slyšel poprvé a ne zcela jsem to pochopil," uvedl.

Církevní restituce

Dodavadní dohoda s církvemi počítá s vyplacením 59 miliard korun. V úvahu má být brána inflace, tudíž celkově by mohla částka vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.

Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let.

Úspory v činnosti ministerstev jsou podle Nečase potřeba, destabilizovat například ministerstvo pro místní rozvoj jeho slučováním s jiným úřadem je ale kvůli čerpání evropských fondů riskantní, míní premiér.

Věci veřejné v sobotu oznámily, že na pondělním zasedání lídrů koaličních stran ve formátu K9 navrhnou zrušit, případně spojit vybrané státní úřady či ministerstva. Podle nich se tím sníží nároky na státní rozpočet.

Pokud koaliční partneři návrh VV odsouhlasí, nejmenší vládní strana kývne na současný návrh církevních restitucí, uvedli její lídři.

Kalousek: Je to nedůstojné 

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) si VV nemají klást další podmínky k už uzavřené dohodě o restitucích.

V neděli v České televizi uvedl, že s debatou o rušení ministerstev nemá problém. Není pro něj ale dobré spojovat toto téma s již dohodnutou podobou církevních restitucí. "Mně přijde naprosto nedůstojné, když k této otázce přidáváme další témata," řekl Kalousek. Ministr financí připomněl, že se na restitucích shodlo 17 církví a tři koaliční strany.

"Pevně doufám, že všech dvacet subjektů bude mít dostatečnou odpovědnost to také dodržet," dodal Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy