VV chtějí sloučit ministerstva, pak kývnou na restituce

Martina Machová Michal Žák Martina Machová, Michal Žák
7. 1. 2012 15:05
Nejmenší vládní strana chce vědět, kde vláda vezme dvě miliardy ročně na vyrovnání s církvemi
Vít Bárta tleská Radku Johnovi
Vít Bárta tleská Radku Johnovi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Představitelé Věcí veřejných nezvykle v sobotu po poledni oznámili, za jakých podmínek jsou ochotni podpořit vyrovnání s církvemi.

Tvrdí, že budou souhlasit, pokud bude jasné, kde stát ročně najde dvě miliardy korun, na něž mají restituce vyjít.

Sama "véčka" myslí, že by bylo možné ušetřit například redukcí státní správy. "Navrhujeme zrušit, případně spojit, vybrané centrální úřady a vybraná ministerstva. Tím se významně sníží finanční nároky státu na státní rozpočet," nastínil plány předseda strany Radek John.

Jaké resorty chtějí sloučit, ovšem tají. Podrobný propočet totiž chtějí představit během pondělního jednání koaličních špiček.

Byly to přitom Věci veřejné, které si před Vánoci vybojovaly ve sněmovně nový post pro Johna. Rozdělili branně-bezpečnostní výbor na dva, ačkoliv se původně slučovali právě kvůli šetření.

"Těžko lze přistoupit na diskusi o tom, za jakých podmínek někdo dodrží už uzavřenou dohodu," řekl ČTK ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj si ale partaj nemá klást další podmínky k již uzavřené dohodě.

Čirý populismus, zní z koalice

Dohoda o restitucích

Dodavadní dohoda s církvemi počítá s vyplacením 59 miliard korun. V úvahu má být brána inflace, tudíž celkově by mohla částka vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.

Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let.

"Návrhy si rádi poslechneme," reagoval v České televizi předseda poslanců TOP 09 a STAN Petr Gazdík. Neopomněl ale dodat, že bývá zvykem, aby o podobných plánech nejprve strany jednaly se svými politickými partnery.

Podle něj "jde o ryzí populismus", jímž chtějí Věci veřejné dosáhnout vyšší voličské podpory. Průzkumy veřejného mínění z posledních měsíců totiž ukazují, že nejmenší vládní strana by se nyní do Poslanecké sněmovny nedostala.

Za populistické gesto označil tiskovou konferenci v sobotu po obědě i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). "Šlo o to přihřát si o víkendu vlastní polívčičku," je přesvědčen.

Občanstí demokraté podle předsedy jejich poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury úspory v centrální správě podporují. Návrh církevních restitucí je ale podle něj samostatnou věcí, na níž by se koalice měla dohodnout. "Pokud to přispěje k tomu, aby VV podpořily restituce, tak je to dobře, ale nechápal bych to jako podmínku. Obě věci jsou potřeba a musí jít samostatně vedle sebe," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy