Napětí v koalici roste. VV se nerozhodly, co s vládou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 6. 2011 9:10
Svým poslancům předloží premiérův návrh čistě "neutrálně"
I dál ve třech?
I dál ve třech? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatím nevíme, co s vládou, přiznávají členové předsednictva poslaneckého klubu Věcí veřejných, nejmenší koaliční strany.

Rozhodují se prakticky na poslední chvíli, už ve 14 hodin začíná klíčová schůze sněmovny, na které má koalice otevřít cestu Parlamentem řadě reformních zákonů.

O setrvání v koalici tak rozhodne poslanecký klub "véček", kterému vyjednavači za VV předloží zatím poslední nabídku premiéra na zastoupení Věcí veřejných v jeho kabinetu.

"Zvažovali jsme, zda to klubu předložit jako dobrou, nebo naopak nedostatečnou nabídku. Nakonec jsme se rozhodli pro úplně neutrální stanovisko," řekl Aktuálně.cz poněkud rozladěně jeden z koaličních vyjednavačů za VV.

Nálada v klubu Věcí veřejných není pozitivní. "V tuto chvíli to vidím hodně špatně. Z nabídky nadšení nejsme, čekali jsme víc," řekl Aktuálně.cz člověk blízký vedení strany.

"Na stole je prakticky stále stejná nabídka," říká k tomu předsedkyně poslanců za VV Karolína Peake. Tedy že by VV měly ve vládě kromě ministrů školství, dopravy a pro místní rozvoj ještě vicepremiéra pro boj s korupcí, který by byl zároveň předsedou Legislativní rady vlády.

"Před šesti týdny by to byla velmi dobrá nabídka, ale teď už jsme jinde," komentuje to Peake. Podle VV znehodnotila nabízený vicepremiérský post premiérova snaha zasahovat do výběru týmu, který si ještě před svou rezignací sestavoval Radek John.

Kompetence navíc?

Na nedělním jednání v Kramářově vile VV nedostaly od premiéra nabídku na další, z jejich pohledu plnohodnotné ministerstvo, jak to chtěly, ale jak to zároveň ostatní dva koaliční partneři opakovaně vylučovali.

Premiér nicméně podle informací Aktuálně.cz nabídl Věcem veřejným, že by se jejich vicepremiérovi přidala ještě navíc určitá kompetence. Jaká, o tom nikdo z vyjednavačů mluvit nechce.

"Na papíře nic není, bylo to řečeno tak nějak mimochodem a domluvili jsme se, že o tom až do úterního jednání koalice mluvit nebudeme," odmítá otázky na toto téma Karolína Peake.

Koaliční jednání za pět minut dvanáct

Původně se ještě během úterka měli sejít předsedové všech tří koaličních stran a naposledy před schůzí si říct, zda se koalice rozpadá, nebo zda vládní "trojka" prozatím zůstane. Nakonec se sejde koaliční "šestka" - tedy předsedové stran a předsedové koaličních klubů. Zatím ale není jasné ani to, v kolik hodin.

Už v pondělí ladili noty před nadcházející schůzí sněmovny předsedové koaličních klubů a probírali jednotlivé zákony, které mají poslanci na programu. Paradoxně tedy probírali postoj koalice k předlohám, aniž je jasné, zda v úterý odpoledne bude ještě stávající koalice existovat.

 

Právě se děje

Další zprávy