Poslanci koalice nevěří vládě, ale bojí se nových voleb

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
5. 6. 2011 5:30
Průzkum Aktuálně.cz: Nové volby by uvítalo jen 8 koaličních zákonodárců, vládu bez VV 18
Premiér a jeho vláda jsou pod tlakem.
Premiér a jeho vláda jsou pod tlakem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve chvíli, kdy Věci veřejné opět hovoří o odchodu z Nečasovy vlády, dali poslanci koalice najevo, že by se jim v tom případě nejvíce zdála menšinová vláda ODS a TOP 09. Za nejhorší řešení považují předčasné volby. 

I když v anonymním průzkumu Aktuálně.cz přiznala více než pětina ze 115 vládních zákonodárců, že v případě Nečasovy vlády nevěří v naplnění řádného volebního období, jen osm z nich zároveň "zvedlo" ruku pro předčasné volby. 

Pokud měli vládní poslanci odpovědět na otázku, co by se mělo stát po případném rozpadu koalice, nejčastější odpovědí byla právě vláda ODS a TOP 09, již by většinou podporovaly Věci veřejné.

Tuto variantu nejvíce podporují právě poslanci nejmenší vládní strany, která se s koaličními partnery poslední týdny dohaduje o svých místech ve vládě.

Redakce se ve zmíněném průzkumu pod příslibem anonymity zeptala všech 115 zákonodárců v dolní komoře. Více než dvě třetiny z nich odpověděly. Další řekli, že neví, nebo odpovědi přes veškerou snahu redakce nedodali.

Komu rupnou nervy

Většina všech oslovených poslanců se shodla na tom, že by stávající trojkoaliční projekt měl trvat i nadále, přes veškeré problémy, které koalici provázejí, i přes pokles popularity vlády i vládních politiků.

Přesto pětina poslanců uvedla, že nevěří, že trojkoalice vydrží až do konce řádného volebního období. Ti, kteří připustili její konec, pak uvažovali i nad dalšími variantami.

"Myslím, že jako první opustí tento projekt ten, komu prvnímu rupnou nervy z véček, pokud to nebudou sama véčka. Jiná alternativa? Spekuloval bych, ale myslím, že variantou je dvoukoalice ODS a TOP 09 nějak rozumě podporovaná," zněla odpověď  člena poslaneckého klubu ODS a shodla se s názory mnoha dalších.

V odpovědích mnozí přímo neupřesnili, kde by měl menšinový kabinet hledat podporu pro své zákony, zda u Věcí veřejných, nebo u opozice, konkrétně u ČSSD.

"Než předstírat, že tato koalice funguje, jsem raději pro koalici ODS a TOP 09. VV nechť ze sněmovních lavic podporují, co uznají za vhodné. Výhodou bude snad větší transparentnost rozhodování a také snad konečně práce," myslí si poslanec z TOP 09. "I když po ´odstavení´ VV se mohou objevit vnitřní problémy ODS, které jsou teď překryty," uvažuje.

Tluchořova ODS chce vládu bez VV

Fakt, že ODS je v otázce setrvání Věcí veřejných ve vládě nejednotná a že by uvnitř této strany mohl nastat problém, potvrzuje i pondělní výzva regionální rady středočeské ODS směrem k vedení strany.

Středočeši vyzvali Petra Nečase k jednání o menšinovém kabinetu pouze s TOP 09.

Výzva zazněla i od významného politika právě ze středních Čech, exšéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, který sepsal dokument vypočítávající důvody, proč by Věci veřejné nadále neměly být součástí koalice.

Předčasné volby jako poslední z řešení

Řešení v předčasných volbách vidí přímo osm poslanců, mnozí to uvedli až jako možnost pro případ, pokud selžou všechny ostatní varianty.

"Poslední řešení spatřuji v nových volbách. Není možné nevolit tak dlouho, dokud si skupiny, které stát přivedly do tohoto ekonomického stavu, zajistily většinu a dokončily dílo konečného rozkradení bez pojmenování viníků," myslí si zákonodárce sněmovního nováčka TOP 09.

"Jsem relativně optimistický, i když to chvílemi vypadá bezvýchodně. Jsem přesvědčen, že poslanci nebudou chtít předčasné volby a rozpuštění sněmovny," odhaduje poslanec největší vládní strany, ODS.

Zazněly ale i ojedinělé názory. "Dlouhodobě zastávám názor, že za stávajícího volebního systému by této zemi prospělo jedno období ve velké koalici," uvedl jeden z poslanců ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy