Peake: Do úterka čekáme, že Nečas splní, co slíbil

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
3. 6. 2011 22:40
Rozhovor s Karolínou Peake o budoucím osudu vládní koalice
Peake: Očekáváme plnohodnotné ministerstvo
Peake: Očekáváme plnohodnotné ministerstvo | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné i po dvou koaličních schůzkách tohoto týdne čekají od premiéra nabídku na "důstojné zastoupení ve vládě".

Nabídka křesla vicepremiéra pro boj s korupcí a zároveň předsedy legislativní rady vlády, kterou premiér navrhuje místo požadovaného postu ministra spravedlnosti, je neuspokojila.

"Nejzažším termínem pro dohodu je úterý," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz předsedkyně poslanců za Věci veřejné Karolína Peake.

V ten den totiž začíná pro koalici klíčová schůze poslanecké sněmovny, na které se projednávají reformní zákony. Koalice se má sejít tuto neděli.

Aktuálně.cz: Proč se vlastně znovu scházíte - vidíte ještě nějaký prostor pro kompromis?

Už proto, že vůle jednat tady na všech stranách je, jakkoliv máme jasné požadavky a jasné pozice. Pro vyjednávání jsme si dali ten nejzazší termín, a to je úterý, kdy je zahájení sněmovny. Nechceme to jednání kazit, chceme se dohodnout.

A.cz: Znamená to: nedohodneme-li se do úterý, padá vláda?

Nechci to vzkazovat přes média, zhoršuje to jednání. Zcela jasně dáváme najevo, že jednat chceme do poslední chvíle, ale také víme, že nás čeká hlasování o reformních zákonech, se kterými chceme spojovat důvěru vládě, a proto musíme vyřešit i ty ostatní věci. 

Čekáme, že Nečas splní slib

A.cz: Říkáte, že nemáte žádná ultimáta, ale určité mantinely jste si jistě nastavili. Jsou to ty personální otázky?

Nechci říkat před nedělí žádná jména, ale je pravda, že takové věci na našich jednáních zaznívají. Zcela jasně jsme ovšem panu premiérovi řekli, že očekáváme naplnění slibů, které dal v dubnu nejenom nám, ale i veřejnosti na tiskové konferenci v Kramářově vile. Řekl, že do konce jara proběhne širší rekonstrukce vlády a s tímto slibem jsme také přistupovali k našemu odchodu  například z ministerstva vnitra. Nepožadujeme tedy nic jiného než naplnění tohoto slibu.

A.cz: Premiér ale už řekl, že po tomto jeho oznámení začali mnozí ministři pracovat více, čili že není potřeba je odvolat. Jak to vnímáte?

Foto: Ludvík Hradilek

Jako zklamání pro nás. Nám byl ten slib daný v souvislosti s tím, že bychom odešli z ministerstva vnitra. Radek John se ničeho nedopustil, nebyl spojen s žádným skandálem - a odešel. Byl to pro nás opravdu velký ústupek, kompromis. A ten byl i proto, že jsme dostali nějaké sliby.

A.cz: Vás neuspokojila premiérova nabídka předsedat legislativní radě vlády. Znamená to, že budete chtít nějaký konkrétní resort místo nabídky mít vicepremiéra pro boj s korupcí?

O žádný konkrétní resort jsme si neřekli. Požádali jsme ale pana premiéra, aby přišel s nějakými konkrétními variantami. Post vicepremiéra se z našeho pohledu bohužel neosvědčil. My jsme přemluvili Radka Johna na K12, aby tento post vzal s tím, že z něj skutečně může vytvořit plnohodnotnou ministerskou pozici. Bylo ale velmi nešťastné, že dva dny poté pan premiér přes média vzkázal, že bude kádrovat Radkovi Johnovi jeho tým. Tím si myslím, že dost uškodil pověsti této pozice,

A.cz: Máte ale v tuto chvíli příslib, že v neděli přijde nějaká nabídka?

Žádný takový příslib nemáme, máme pouze příslib koaličních partnerů, že se znovu sejdeme. Já z toho usuzuji, že nejenom my, ale i všichni ostatní mají dále vůli jednat.

Podporu menšinové vládě nevylučujeme

A.cz: Nejsou ty pozice příliš zabetonované na to, abyste se mohli shodnout?

V takových situacích už jsme byli několikrát. Pokud tady ta vůle k dohodě je, možnost je až do poslední chvíle. Dejme si na to ještě těch pár dní.

A.cz: Pokud se nedohodnete, projeví se to už při hlasování o reformních zákonech?

Zcela jasně jsme řekli, že chceme mít jasno v obou věcech, nejenom v podobě reformních zákonů, ale chtěli bychom mít jasno i v rozložení našich sil ve vládě.

A.cz: Je pořád ve hře varianta podporovat vládu z poslaneckých lavic, nebo ji spíše potopit úplně?

Těch dalších plánů pro případ, že bychom ve vládě nebyli, je víc. Buď je to ta úplná opozice, nebo podpora menšinové vlády. I koaliční partneři by museli souhlasit s touto variantou , stejně jako zásadních programových bodech, na jejichž základě bychom dál tuto vládu podporovali.

 

Právě se děje

Další zprávy