Lídři koalice se opět nedohodli, situace je vážná

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
5. 6. 2011 22:47
Poslanci Věcí veřejných nechtějí z vlády, ukázal test uvnitř klubu
Koaliční "trojka".
Koaliční "trojka". | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dvě a půl hodiny seděli koaliční lídři ve vládní Kramářově vile a snažili se najít východisko z další vlny politické krize.

Jenže se nedohodli, jediným výsledkem je, že za jednací stůl usednou znovu v úterý.

"Rozpracovali jsme si varianty řešení. Východiska, která jsme si načrtli, je nezbytné probrat na stranických grémiích, aby bylo jasné, k čemu má, či nemá vedení koaličních stran mandát," uvedl na tiskové konferenci premiér a předseda ODS Petr Nečas (ODS).

"Férově bych chtěl říct, že není shoda. Situace je vážná, chceme mluvit s klubem i vedením strany," doplnil jej předseda Věcí veřejných Radek John.

"Měli jsme věcnou debatu, myslím, že jsme pokročili k řešení, toť vše, co teď můžu říct," doplnil trojici předsedů šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Už před jednáním bylo patrné, že odlišná stanoviska mají zejména ODS a Věci veřejné, TOP 09 je však požádala o to, aby se zbylé dvě strany dohodly. Vleklá krize se totiž odráží jak na práci vlády, tak na její popularitě, která rapidně klesá.

Nadto potřebuje, aby jí v červnu Poslanecká sněmovna posvětila reformní zákony, se kterými chce spojit otázku své důvěry.

Poslanci VV nechtějí z vlády

Koalice nemá moc času na průtahy v jednání. V úterý začíná jednání sněmovny, kde se má rozhodovat o jejím dalším pokračování. Pokud neprojdou reformní zákony, kabinet končí.

Věci veřejné zatím neřekly, jestli chtějí vládu podporovat, a to buď jako součást koalice, nebo jen z poslaneckých lavic. Strana chtěla zjistit, jak se k tomu staví její poslanci. A v hlasování na dálku zjistila, že by pro odchod VV z kabinetu teď hlasovali jen dva poslanci.

Klub se znovu sejde v úterý, během pondělka budou jednat grémia a předsednictva koaličních stran.

ODS chce měnit vládu koncem léta

ODS připouští debatu pouze o čtvrtém křesle pro VV, které zůstává po odchodu předsedy VV Radka Johna z pozice vicepremiéra pro boj s korupcí volné.

"Jsme připraveni jednat o tom, jak zařídit, aby Věci veřejné měly ve vládě opět čtyři členy vlády," řekl před jednáním předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. A podle všeho ODS držela toto své stanovisko po celé jednání koaličních lídrů.

A trvá na tom, že před hlubšími změnami ve vládě Petra Nečase musí přijít test, že koalice je schopna prosadit ve sněmovně většinu a přijímat reformní zákony. Výraznější zásah do složení kabinetu podle ODS připadá v úvahu nejdříve na podzim.

Nabídnuté křeslo šéfa Legislativní rady vlády, stejně jako uvolněný post po Johnovi Věci veřejné ovšem nechtějí, alespoň to deklarovaly před jednáním. "O žádný konkrétní resort jsme si neřekli. Požádala jsme pana premiéra, aby přišel s nějakými konkrétními variantami," uvedla šéfka poslanců Věcí veřejných Karolína Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy