Melčák a Pohanka nechají vládu žít

Redakce DOM
16. 1. 2007 20:18
Praha - Mirek Topolánek získal tři dny před hlasováním o jeho nové vládě veřejný slib poslanců ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky, že budou tolerovat kabinet. Paroubek je označil za zrádce.

Topolánek na mimořádné tiskové konferenci, na niž přišel spolu s oběma poslanci, řekl, že se oba nezúčastní hlasování o vládě. Pokud budou ostatní poslanci hlasovat podle očekávání, jeho kabinet dostane důvěru.

Topolánek zdůraznil, že Melčák ani Pohanka neslíbili podporu vládě na celé volební období, přesto se dohodli na některých programových změnách původních koaličních záměrů.

"Kabinet hodlá s oběma poslanci i celou opozicí konzultovat všechny významné reformní kroky," uvedl Topolánek. "Mrzí nás, že se nepodařilo získat institucionální podporu trojkoaliční konstelaci, která v pátek požádá o důvěru," dodal.

"Udělali jsme to po zralé úvaze. Tolerance není podpora," uvedl na společné tiskové konferenci premiéra a obou poslanců ČSSD Michal Pohanka.

"Bude to vláda založená na vydírání, podvodu a zradě," prohlásil o dvacet minut později předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Pohanka rozdal prohlášení, v němž vypsal seznam "ústupků", ke kterým se vláda zavázala. Kabinet po dohodě s Melčákem a Pohankou slíbil, že nebude nikomu zvyšovat daně - daňová reforma má tedy zvýhodnit všechny příjmové skupiny občanů.

Kabinet má dále připravit nový zákon o neziskových nemocnicích, které budou garantovat existenci fakultních nemocnic na neziskovém principu. Při zavádění regulačních poplatků ve zdravotnictví má zohlednit sociální dopad.

Stabilita především

"Jde tu o stabilitu země a také jsou tu ty ústupky," řekl Pohanka, když vysvětloval, proč se rozhodl přistoupit na skutečnost, že Topolánkův kabinet bude vládnout.

"Potvrzuji, co řekl kolega," přidal se k němu Miloš Melčák. "Podstatné je, že vláda nepřeruší dialog s odbory a že bude institucionálně projednávat s opozicí zákony," dodal Melčák.

K toleranci vlády se údajně rozhodl poté, co dospěl k názoru, že členové vyjednávacího týmu ČSSD vyměňují programové cíle sociální demokracie za posty.

Zároveň Melčák novinářům řekl, že kdyby vláda "nebyla ochotna dodržovat sociální smír" a poškozovala sociálně slabší, bude pro vyslovení nedůvěry.

Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu. | Foto: Osobní stránka poslance
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny.
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny. | Foto: Aktuálně.cz

Pohanka a Melčák byli zvoleni na kandidátce ČSSD, první z nich v Brně, druhý ve Zlíně. Oba však během podzimu vystoupili z klubu ČSSD.

ČSSD: Jsou to zrádci

Pár minut po prohlášení Pohanky a Melčáka začala tisková konference poslanců ČSSD, první poté, co se ukázalo, jak skončí hlasování o důvěře.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že Pohanka a Melčák jsou zrádci. "Můžu jen spekulovat, proč hodlají postupovat tak, jako by byli zvoleni za ODS," uvedl Paroubek.

Důvěru podle něj získá vláda založená na vydírání a zradě.

"Důkazy o korupci nedokáže předložit nikdo, ale já je nepotřebuji. To, co udělali, jsou veřejné stvrzenky na Dalíkovy peníze," řekl Paroubek v narážce na výroky Topolánkova poradce, který už dříve uvedl, že ODS několik poslanců ČSSD na svou stranu získá.

Hašek žádal odstoupení

Šéf poslanců ČSSD navíc Michal Hašek vyzval k rezignaci tři členy budoucí vlády: Jiřího Čunka kvůli tomu, že jej policie vyšetřuje kvůli podezření z úplatku, Martina Bursíka kvůli realitám, které vlastní, a ministryni Kuchtovou kvůli jejím výrokům o Temelínu v rakouském tisku.

"Čunek se funkce ve vládě vzdávat nebude, nespáchal žádný trestný čin, a nemá k tomu proto žádný důvod," řekl pro ČTK mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob.

Ani Kuchtová a Bursík na výzvu ČSDD reagovat nebudou. "Řekli jsme, že jsme ochotni diskutovat o věcných tématech," řekl Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy