Složte mandát, žádá ČSSD přeběhlíky

Martina Macková, Bronislav Pavlík
17. 1. 2007 14:04
Praha - Poté, co Mirek Topolánek získal pro svou vládu dva bývalé poslance ČSSD, se situace v politice rychle změnila. Sociální demokraté sami de facto odvolali schůzi, kde chtěli převolit předsedu sněmovny.
Jiří Paroubek už Melčáka a Pohanku ve sněmovně nechce.
Jiří Paroubek už Melčáka a Pohanku ve sněmovně nechce. | Foto: Ondřej Besperát

S prohlášením, že už nechtějí hlasování, pro které se ujal název "volba Vlčka za Vlčka" přišli sociální demokraté jen několik minut před druhou hodinou, kdy byla schůze svolána.

"Nemá to smysl v této chvíli," řekl Michal Hašek, předseda klubu poslanců ČSSD.

Převolbu předsedy sněmovny Miloslava Vlčka vykládala ČSSD jako ústavní pojistku pro případ, že Topolánkova vláda nezíská v pátek důvěru sněmovny. Ve chvíli, kdy Topolánek potřebné hlasy získal, už třetí jmenování nebude potřeba.

Sněmovna se tedy sešla jen krátce a po procedurálním hlasování zase skončila.

Schůze nebude, odhlasovali si poslanci.
Schůze nebude, odhlasovali si poslanci. | Foto: Ondřej Besperát

Jejím nejdůležitějším bodem tak byla rezignace poslance ČSSD Františka Vnoučka, který skládá mandát ze zdravotních důvodů, a slib jeho nástupce Zdeňka Kotouše.

Odstupte, volá klub

Kdyby však záleželo na sociálních demokratech, bylo by dnes rezignací na poslanecký mandát o dvě více.

Předseda klubu ČSSD Michal Hašek totiž za asistence Jiřího Paroubka vyzval Michala Pohanku a Miloše Melčáka, aby místo ve sněmovně opustili. Jednomyslně se na tom usnesl poslanecký klub, uvedl Hašek.

Výrok dne

premiér Mirek Topolánek
  • "Odmítám, aby byli oba poslanci nazýváni přeběhlíky. Vyjádřili svoje názory a k ničemu jinému než toleranci při hlasování o vládě se nezavázali. Bral bych je spíš jako odvážné než jako přeběhlíky."
  • "Tlaku, který na ně je vyvíjen, mohu rozumět. Nemusím s ním souhlasit."

"Věříme, že pánové uváží, že mandáty nejsou jejich osobním vlastnictvím. Byli zvoleni za ČSSD," řekl předseda klubu.

Dodal, že náhradníci za oba poslance by v případě jejich rezignací měli slib skládat už na páteční schůzi, kde se bude rozhodovat o důvěře ve vládu Mirka Topolánka. "Tito náhradníci by pak mohli hlasovat proti vyslovení důvěry vládě, tak jak je zavazuje stranický program ČSSD. Jde o závazky, které jsme voličům dáli a díky těmto závazkům nás lidé volili. To by si měli oba poslanci uvědomit," dodal Hašek.

Muži silných slov

Předseda strany Jiří Paroubek pak řekl, že Pohanka a Melčák mandát složit musí. "Jestli to nedělají, tak jim jde jenom o koryta a o peníze."

Michal Hašek, šéf poslanců ČSSD, právě vyzývá přeběhlíky, aby opustili řady sociální demokracie.
Michal Hašek, šéf poslanců ČSSD, právě vyzývá přeběhlíky, aby opustili řady sociální demokracie. | Foto: Ondřej Besperát

Klub ČSSD dále sepsal prohlášení, v němž tvrdí, že poprvé od listopadu 1989 vznikne v Česku vláda, která neodráží vůli voličů. "Poslanci institucionalizují zradu jako cestu k moci," přečetl z prohlášení Lubomír Zaorálek.

Jiří Paroubek emotivně vyzval občany, aby si to s poslanci vyříkali. "To není žádné přehnané prohlášení," odmítl dotaz novinářů, zda v podstatě nevyzývá k "defenestraci" obou mužů. A dodal, že pokud nerezignují na svůj poslanecký mandát, podá na ně trestní oznámení. Po policii bude chtít, aby prověřila, zda nepřijali úplatky.

Tlak se stupňuje

Sociální demokraté vůbec stupňují veřejný tlak, který vyvíjejí na duo poslanců, jimž od včerejšího večera málokdy řeknou jinak než - zrádci. Už včera Pohankovi s Melčákem poslal Jiří Paroubek výhružku, že budou vyloučeni z ČSSD.

Poslanecké hloučky.
Poslanecké hloučky. | Foto: Ondřej Besperát

Michal Pohanka dnes vylučovací proceduru předešel. Jeho organizace v Brně oznámila, že ji písemně požádal o ukončení členství ve straně.

Melčák zatím odchod neplánoval. "Uvidím, jak se zachová předseda Paroubek a jaké principy nastolí v ČSSD. O mém odchodu ovšem budou rozhodovat jen členové strany - a my jsme byli vždycky strana demokratická," řekl dnes ráno Melčák, který je dlouholetým sociálním demokratem, v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Na pomoc přichází Zeman

Melčáka a Pohanky se naopak zastal bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman. ČTK řekl, že je nepovažuje za zrádce. Zda zůstanou přesvědčením sociálními demokraty, se podle něho ukáže, až se ve sněmovně bude hlasovat o některých návrzích ODS, především pak o rovné dani.

"Teprve kdyby tito dva poslanci tento návrh podpořili, tak bych to pokládal za zradu principů sociální demokracie," řekl ČTK Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy