Příběh přeběhlíka: Jak žije Melčák

Martina Macková
15. 1. 2007 0:00
Praha - Radši by byl neviditelným, už týdny ale patří k nejžádanějším politikům. Muž, který může pomoci vládě k důvěře, poslanec ČSSD Miloš Melčák.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu. | Foto: Osobní stránka poslance

S klubem ČSSD se kvůli svému názoru, že by měl tolerovat vládu, rozkmotřil. Při patové situaci ale stačí jeho hlas k tomu, aby se Mirek Topolánek stal premiérem na déle než sto dní.

Není divu, že všichni chtějí slyšet odpověď na jedinou otázku. A on? Vytrvale odmítá jasně a definitivně odpovědět.

"Všichni se ptají na to samé: Jestli to udělám. A když neodpovím, zkoušejí to tisíckrát jinak, aby dostali odpověď," popisuje už týdny trvající historky s novináři Melčák. "Já ale stále říkám jasně: Předsedové musí jednat. Do poslední chvíle."

Po Pohankovi se slehla zem

Miloš Melčák není jediný, kdo by mohl podpořit vládu trojkoalice. Další poslanci ČSSD ale prohlašují, že budou loajální s většinovým názorem klubu. Nebezpečím pro ČSSD se tak stal pouze on a druhý už "volný" poslanec Michal Pohanka (ČSSD).

Energetická politika je podle šéfa ČSSD Paroubka důvodem, proč by druhá Topolánkova vláda neměla dostat důvěru. Její program dokonce označil za protinárodní.

Oba odešli z klubu ČSSD bleskově, oba tvrdili, že je někdo zastrašuje, oba na čas zmizeli a nechtějí o svých zážitcích hovořit. Pohanka není prakticky od té doby k nalezení.

Zlínský politik Melčák ale minulý týden přijel do sněmovny. I přes "podivné okolnosti", anonymní i konkrétní výhružky, kvůli kterým poslance hlídala policie, útoky spolustraníků.

"Já kolem sebe žádného policistu nevidím," rozhlíží se kolem sebe v budově sněmovny.

Na druhou stranu ale přiznává, že Vánoce si letos neužil tak, jak plánoval. "Chtěli jsme se jet se ženou podívat na Václavák, ale nakonec jsme raději zůstali doma," řekl Aktuálně.cz.

Nejprve se celé Česko dozvědělo, že má psychické problémy a dokonce se bojí, že ho někdo z kolegů ve sněmovně chce otrávit. "Takové podezření jsem nikdy nevyslovil. Jsem zcela psychicky zdráv a necítím se ani přepracován," oznámil bezprostředně.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Poslanec Melčák nevyloučil, že při hlasování o nové vládě odejde ze sněmovny. Paroubek i Sobotka chtějí v takovém případě vylučovat ze strany.

Pak odolával útokům sms zpráv, že je právě on "ten politický přeběhlík". A že za podporu pravice jistě získal nemálo. "To je naprostý nesmysl," tvrdí.

Na útoky odpovídá v prohlášeních, výjimku učinil jen sobotním rozhovorem s MF Dnes. Jinak se novinářům vyhýbá a pokud to nejde jinak, klidně si zahraje na Jamese Bonda a prchne trochu filmově kolem pracujících kuchtíků namísto důstojnými chodbami sněmovních paláců.

Svoji trošku přidal i Václav Klaus, když prohlásil, že kolem kabinetu, kterému chybí podpora, se vznáší možné podezření z korupce. "Kategoricky odmítám korupci, kdykoliv v minulosti, současnosti, ale i v budoucnosti," řekl Melčák.

Foto: Tomáš Adamec

Sociální demokraté dnes dosáhli toho, že se dva dny před hlasováním o důvěře v koaliční vládu bude volit nový předseda sněmovny.

Zdá se, že zůstal ve svém jednání osamocen. Příznivec Miloše Zemana je ale vzdálen tomu, že by se cítil sám.

"Je mi to velmi líto, že se v demokratické společnosti vede tak obrovská diskriminační kampaň proti někomu, kdo jen 'pojal úmysl' hájit svůj názor," míní Melčák, který se rád a s úsměvem ptá: Kdo je vlastně přeběhlík?

"Jsem to já jen pouze kvůli jiným názorům a politickým postojům? Tolerance není podpora, musí se však předem řádně vyjednat. Moje povinnost to není."

Přesto dostal politik, stejně jako jeho kolegové z ČSSD, osobní dopis od premiéra. "Nebudu na něj odpovídat jako kolega Rath," řekl ale Aktuálně.cz.

"Věřím tomu, že se vláda nakonec dohodne, i když kvůli počtu hlasů nemusí prosadit vše," míní a připomíná: "Je tady tolik práce, minimálně na tři roky intenzivních reforem, na kterých se vlastně strany shodují."

Osobně ho ale zatím nikdo z ODS neoslovil. "Rozhodnu se až těsně před hlasováním, pokud se nedohodnou. Dnes ještě nejsem rozhodnutý," potvrdil Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy