Melčák chce glejt, že není korumpován

Martina Macková
17. 1. 2007 14:33
Praha - Poslanec Miloš Melčák chce uzavřít veřejnou dohodu s ODS, že poslancům nenabízela (a ani nebude) posty za toleranci trojkoaliční vlády.

Melčák to oznámil ráno v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Chtěl by písemnou pojistku, aby mohl prokázat "čisté úmysly".

Spolu s Michalem Pohankou včera oznámil, že bude tolerovat vznik nové vlády. A to proto, že jim Topolánek slíbil drobné programové ústupky. A zejména, že jednání mezi šéfy obou největších stran nikam nevedou a země je už sedmý měsíc bez vlády.

"Budeme chtít s ODS podepsat, že nám za toleranci nenabízeli žádné posty a ani nám žádné posty nabízet nebudou," řekl Aktuálně.cz Melčák. "Uvidíme, jak se k tomu ODS postaví," dodal.

Mirek Topolánek na vznik podobné "smlouvy" reagoval podrážděně: "Ano, já podepíšu všechno. Ať si to pan Melčák sepíše," řekl Aktuálně.cz.

Chtěl jsem konec agónie

Právě obchodování mezi ODS a ČSSD, kdy se programové ústupky měnily za významné posty, bylo podle Melčáka důvodem, proč se rozhodli ukončit diskuse, kdo bude ve vládě a kdo v opozici.

"Jak říká Miloš Zeman: za koryta. Byla to nedůstojná taškařice a agónie," řekl Melčák. "Doufal jsem, že se předsedové dohodnou a také moje první otázka na pana Topolánka včera byla, zda si je jist, že už dohoda skutečně není možná," řekl Aktuálně.cz.

ODS zatím o návrhu oficiálně s poslanci nejednala. "Chápu ovšem, že to chtějí. Jsou vystaveni brutálním útokům ze strany ČSSD - stejně jako jejich rodiny. Obávají se o svoji bezpečnost," uvedl mluvčí vlády Martin Schmarcz.

Pohanka ani Melčák zatím podle informací Aktuálně.cz osobní ochranku nemají. "Za sebe ovšem můžu říci, že se tlak vystupňoval. Včera se znovu začaly dít zvláštní věci - podobné těm, které předcházely našemu odchodu z klubu," dodal Melčák.

Do sněmovny půjdu až v pátek

Zlínský poslanec váhal, zda dnes půjde na jednání sněmovny, kde je na programu předvolba Miloslava Vlčka na postu předsedy sněmovny. "Nevím, zřejmě přijdu do sněmovny až v pátek," řekl Aktuálně.cz.

Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu. | Foto: Osobní stránka poslance

Pohanka i Melčák v pátek umožní vznik vlády tím, že na hlasování o důvěře kabinetu jednoduše nepřijdou. "Tolerance není podpora," zopakovali včera.

Pohanka ani Melčák zatím odmítají spekulovat, zda složí poslanecký mandát. Ze strany už Pohanka odešel, Melčák zatím odchod neplánuje. "Uvidím, jak se zachová předseda Paroubek a jaké principy nastolí v ČSSD. O mém odchodu ovšem budou rozhodovat jen členové strany - a my jsme byli vždycky strana demokratická," řekl Melčák, který je dlouholetým sociálním demokratem.

Jiří Paroubek, předseda sociálních demokratů, je už dříve nepřímo označil za zrádce, se kterými zatočí.

Rezignovat předseda ČSSD nehodlá. "Já to nechápu jako prohru, já to chápu jako mezihru. Proč by měl spáchat harakiri ten, kdo byl oklamán a zrazen. To by měli spíše ti, kdo klamali, zradili a korumpovali."

"Sociální demokracie je a po pátku také bude opoziční stranou. To není žádný problém a vláda, proti které jsme, je ideální pronáš politický boj, který v příštích třech letech povedeme," uvedl také Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy