Lídry podpoří celebrity světové politiky

21. 2. 2006 0:01
Praha - V boji o křesla v české sněmovně přijede vypomoci britský premiér Tony Blair či delegace 200 europoslanců ze sociálně demokratické frakce.
ODS podpoří třeba slovenský premiér  Mikuláš Dzurinda - na snímku z kongresu ODS s Mirkem Topolánkem.
ODS podpoří třeba slovenský premiér Mikuláš Dzurinda - na snímku z kongresu ODS s Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Šéf britských labouristů Blair se do Prahy chystá 10. března na setkání předsedů evropských sociálně demokratických stran. Kromě Blaira se jednodenní akce v Obecním domě zúčastní také předseda španělské vlády José Luis Zapatero či švédský premiér Göran Persson.

O konkrétní podobě Blairovy pomoci ČSSD - který minulý týden podpořil návštěvou v Budapešti i maďarské socialisty - se podle představitelů sociální demokracie ještě jedná.

Jan Hamáček, který má v ČSSD Blairovu návštěvu na starosti, řekl, že britský premiér možná zůstane v Česku i po skončení oficiálního jednání, kdy by se měl sejít s politiky ČSSD.

O využívání renomé

Má však taková podpora v očích českých voličů smysl?

Jiří Paroubek se hodlá opřít o britského premiéra Tonyho Blaira.
Jiří Paroubek se hodlá opřít o britského premiéra Tonyho Blaira. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle politologa Ondřeje Císaře z Masarykovy univerzity v Brně se ČSSD snaží využít renomé, které Blair ve světě má. "Strany se spojují s tvářemi zahraničních politiků, kteří představují určitý typ politiky. Vytvářejí si tak vlastní image a zároveň dávají voličům signál, co od nich můžou čekat," soudí Císař.

Konkurenční ODS o případných zahraničních hostech teprve jedná. Podle mluvčího strany Jiřího Sezemského je ale ve své kampani určitě využije.

Blair vs. Jurek, Martens či Modrow

Na listopadovém kongresu ODS v Brně vystoupil například slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, šéf Evropské lidové strany Wilfried Martens či předseda polského Sejmu z konzervativní strany Právo a spravedlnost Marek Jurek.

S polským prezidentem Lechem Kaczyńským, který zastupuje stejnou stranu, se minulý týden setkal i předseda ODS Mirek Topolánek. A rozuměl si s ním. Podobné názory prý mají zejména na budoucnost EU a evropské ústavy.

Ten již podpořil před volbami maďarského premiéra Ference Gyurcsányho.
Ten již podpořil před volbami maďarského premiéra Ference Gyurcsányho. | Foto: Reuters

Ostrý start kampaně naplánovali občanští demokraté na 1. března. Volební manažer ODS Jiří Šneberger tvrdí, že odborníci, s kterými kampaň konzultoval, ji považují na české poměry za naprosto nebývalou. "Budete překvapeni," slíbil Šneberger.

Také komunisté by chtěli ke kampani přizvat partnerské strany z celé Evropy. Na předvolební sjezd 4. března, který by měl odstartovat ostrou fázi kampaně, přijede podle mluvčí KSČM Moniky Hoření bývalý premiér NDR a nynější evropský poslanec za PDS Hans Modrow či předseda Komunistické strany Slovenska Jozef Ševc.

Lidovci o zahraniční podpoře také uvažují, konkrétní jména hostů ale ještě nemají.

"Při minulých volbách nás podpořil například předseda parlamentní frakce Evropské lidové strany Hans-Gert Pöttering. Nemohu vyloučit, že letos také někdo přijede," řekl mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob.

S výraznou zahraniční pomocí počítá také Strana Zelených, která se může obrátit na silnou zelenou frakci v Evropském parlamentu.

Podle mluvčí Zelených Džamily Stehlíkové spolupracují čeští Zelení s evropskými kolegy již dnes na řadě věcných programových bodů. "Pomáhají nám například s přípravou převodu kamionové dopravy na železnici nebo s kampaní na podporu klimatu," řekla Stehlíková.

Přímo ve volební kampani by podle Stehlíkové mohl vystoupit například spolupředseda evropských Zelených Daniel Cohn-Bendit.

Zelení podle Stehlíkové chystají v kampani několik překvapení, které budou v České republice úplnou novinkou. K jejich odtajnění prý dojde 2. března, na kdy je naplánován předvolební start.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy