Lidovci zlobí koalici: Navrhují 199 poslanců

Kateřina Eliášová
25. 2. 2009 18:50
KDU-ČSL se nelíbí volební zákon ministra Pospíšila
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lidovci chtějí změnit počet poslanců z nynějších 200 na 199. Shodli se na tom straničtí experti, kteří ve středu  projednávali navrženou změnu volebního zákona.

Tu před dvěma týdny schválila vláda, sepsal ji ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Lidovci s ní ale nesouhlasili

Koaliční partneři se při sepsání koaliční smlouvy dohodli na tom, že udělají vše proto, aby napříště nemohlo dojít k volebnímu patu, jak se stalo před třemi lety v červnu. Změny měly proto napravit neproporcionalitu a neefektivnost, kvůli níž vznikají nestabilní vlády.

Topolánkův kabinet ze šesti návrhů vybral tzv. řeckou variantu, která proporcionalitu řeší sloučením krajů a vítězi přidává poměrně velký "plovoucí" bonus.

Lidovci mají ale jiný plán než ministr Pospíšil: bonus se jim nelíbí, protože prý vyhovuje velkým stranám. KDU-ČSL nechce ani slučování krajů navrhované vládou.

Podle nich se ministrův návrh změny volebního systému pohybuje na hraně ústavnosti, protože by mohl ve vyhrocené situaci znamenat i desetiprocentní bonus pro vítěze, tedy 20 mandátů.

"Chceme, aby bonus pro vítěze byl v počtu do tří mandátů. Pokud má být dodržen princip spravedlivého a rovného vážení mandátů, nemůže být počet vyšší," uvedl nedávno šéf lidoveckého sněmovního klubu Pavel Severa.

Až tedy bude sněmovna projednávat přímou volbu prezidenta, lidovci v tu chvíli navrhnou snížit počet poslanců o jednoho.

O volebním zákonu chtějí lidovci ještě diskutovat. Už příští týden by se nad tímto tématem měly sejít špičky koaličních stran.

KDU-ČSL chce zároveň zachovat volební kraje, ale přepočítávat v nich hlasy na mandáty jinou matematickou metodou. V tom by se jejich návrh blížil tzv. skotské variantě.

Lidovci navrhují stejně jako vláda dvě kola přepočítávání, takzvaná skrutinia. Chtějí ale, aby hlasy, které by se nepřidělily v prvním kole, v druhém kole připadly stranám, jež měly v určitých krajích nejblíže k dosažení mandátu.

 

Právě se děje

Další zprávy