Lidovci mají po půl roce v ústraní už 42 milionů dluhů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 11. 2010 16:25
Straně chybějí peníze, které by jinak inkasovala od státu za mandáty
Tady to začalo. Cyril Svoboda
Tady to začalo. Cyril Svoboda | Foto: Jan Langer

Praha - Půl roku od fatálně prohraných voleb ukazuje situace v KDU-ČSL, jak se daří straně, kterou voliči poslali do politického důchodu. Realita se jmenuje propouštění, odliv sponzorů a dluhy.

Křesťanským demokratům chybějí peníze, které by jinak od státu dostali za zíkané poslanecké mandáty. V tuto chvíli má partaj dluhy přibližně 42 milionů korun.

Ze zprávy o hospodaření strany, kterou vedení nachystalo pro víkendový sjezd lidovců ve Žďáru nad Sázavou a zveřejnilo na webu, vyplývá suma ještě větší - přes 65 milionů korun.. .

"Zítra dostanou delegáti na stůl už aktualizovanou verzi," řekl Aktuálně.cz mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek. "Podařilo se část dluhu splatit, dostali jsme peníze za volby."

Strana tak umořila většinu z 25 milionů, které si půjčila na volby v roce 2009, které nakonec nebyly.

Dluhy, dluhy, dluhy...

Hospodářský sešup pro lidovce znamenaly právě tyto loňské předčasné volby - vyhlášené a nakonec neuskutečněné. 

Další peníze si půjčila na letošní květnové volby; šlo "jen" o 10 milionů korun. Strana už byla strana opatrnější, jak o tom mluvil v rozhovoru pro Aktuálně.cz i její tehdejší předseda.

Protože se lidovci do sněmovny nedostali, peníze za poslanecké mandáty, s nimiž počítali, vypadly.

Za odevzdané hlasy si mohla KDU-ČSL připsat jen necelých 9 milionů korun. Teď straně bilanci vylepší relativní úspěch v podzimních senátních volbách - má 5 senátorů a za každého dostane 900 tisíc (po snížení 855 tisíc) korun ročně. Za krajské mandáty pak bude inkasovat 14 milionů.

Suma sumárum to nestačí. Lidovci mají hypoteční úvěr na opravu pražského paláce Charitas - přes 26 milionů, dva už zmíněné úvěry na volby a kontokorentní úvěr.

Celkem tedy úvěry za zhruba 42 milionů korun.

Škrty a delší splácení úvěrů

Strana proto sáhla k razantním opatřením. Postupně propustila většinu pracovníků ústřední kanceláře a kanceláří v krajích a v okresech. Teď musí, jak zpráva konstatuje, "provést restrukturalizaci stávajících dluhů" a rozložit jejich splácení na delší dobu.

"To umožní stabilizovat finanční situaci minimálně do krajských voleb v roce 2012," konstatuje zpráva o hospodaření.

Optimismus do žil vlil lidovcům úspěch v senátních volbách. Řada z nich věří, že se strana odrazila ode dna.

Úkol pro předsedu

S hospodařením se bude muset vyrovnat především nový předseda, kterého si strana na sjezdu zvolí.

Na nejvyšší stranický post kandiduje dosavadní úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová, která stranu dočasně převzala po Cyrilu Svobodovi. Ten rezignoval okamžitě v den vyhlášení výsledků sněmovních voleb, kdy pro KDU-ČSL zůstaly poprvé od roku 1989 zavřené dveře do sněmovny.

Není ale sama. O funkci má zájem např. také Pavel Bělobrádek, někdejší místopředseda Mladých křesťanských demokratů, nebo dlouholetý straník a bývalý poslanec Jaroslav Orel.

 

Právě se děje

Další zprávy