Nezvolili nás, zkusíme nové jméno, míní lidovci

ČTK ČTK
28. 6. 2010 19:10
Musíme se rozhodnout, jestli jsme například více sociální, míní prozatímní šéfka strany Šojdrová
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - KDU-ČSL bude na svém zářijovém sjezdu mimo jiné řešit změnu svého názvu. Nový název by měl být kratší a bez pomlčky. Radiožurnálu to dnes řekla úřadující předsedkyně strany Michaela Šojdrová. Podle ní se o změně názvu v KDU-ČSL debatuje už dlouho, měl by více vypovídat o zaměření strany.

Šojdrová změnu názvu Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová považuje za nutnou. "Tento název voliče neoslovuje a my na to musíme reagovat," uvedla. Dodala, že nové pojmenování strany by mělo vypovídat o jejím vývoji, o tom, zda se "pohnula dopředu nebo ne".

"Název musí maximálně dobře odpovídat tomu, jak je strana programově postavená. My se musíme rozhodnout, jestli budeme křesťanskodemokratická strana nebo křesťanskosociální strana. Mimo jiné i o tom to rozhodování bude, jak uvnitř o směrování strany, tak o názvu strany," uvedla Šojdrová.

Lidovci ve sněmovních volbách neuspěli, nezískali ani pět procent hlasů a nebudou mít poprvé po desetiletích své zástupce ve sněmovně. V reakci na to rezignoval její předseda Cyril Svoboda, stranu nyní vede Šojdrová. Na parlamentní úrovni jim zbyli pouze čtyři senátoři, proto se chtějí soustředit na podzimní komunální a senátní volby.

 

Právě se děje

Další zprávy