Týden ve sněmovně: přetahovaná a nařčení z opilství

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 11. 2010 17:59
Sněmovní válku komentoval i prezident, rozhodne Ústavní soud
Hlavně ten rozpočet!
Hlavně ten rozpočet! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tento týden řekla sněmovna ANO čtyřem klíčovým zákonům, bez kterých by se státní rozpočet na příští rok "stal pouhým cárem papíru", řečeno slovy premiéra Petra Nečase (ODS).

Příští pátek je v rychlosti probere i Senát - ještě v předvolebním složení ("starým" senátorům končí mandát až 13. listopadu), tedy s převahou pravice.

Za pouhý den!

Jsou to zákony, které o něco zvednou daně, uberou ze státní podpory stavebního spoření a také třeba sáhnou na systém platů ve státní správě. Tedy zákony, které zas o něco změní náš život, kvůli kterým se odbory chystají stávkovat a ČSSD podávat ústavní žaloby.

O to víc je zarážející způsob, jakým tyto důležité zákony sněmovnou prošly: v jediném dnu, v jednom případě ve zkrácené rozpravě, vše jako na běžícím pásu. Může za to víc koalice, nebo opozice?

"Je to opět něco, co nepřispívá k tomu, jak si lidé představují, že by politika měla vypadat," shrnuje to politolog Pavel Šaradín.

To že se pravicová koalice neshodne s levicovou opozicí, kde a jak seškrtat rozpočet, je pochopitelné. V tuto chvíli je ale pro českou politickou kulturu podstatné, jakým způsobem politický boj probíhá.

Šachová partie a´la sněmovna

Zrekapitulujme si jednotlivé kroky obou táborů.

Na počátku byla snaha vládní koalice protlačit všechny čtyři zákony hned v prvním čtení. Tomu zabránil protitah opozice: kluby ČSSD a KSČM vetovaly schválení hned v jediném čtení, což jim jednací řád umožňuje.

Koalice nabídla kompromis: alespoň zkrátit lhůty na projednávání ve výborech na 15 dní. Jenže i to opozice vetovala.

"Tady byl kompromis. Zkrácení lhůt bych považoval za smysluplnější," komentuje to politolog Šaradín. "Z toho by profitovaly obě strany."

Opozice se tak jen připravila o prostor. Vláda totiž sáhla k těžkému kalibru: požádala o vyhlášení stavu legislativní nouze a všechny čtyři zákony protlačila sněmovnou tak, jak si původně představovala, tedy za jediný den.

Klaus: Konec demokracie!

"Aplikovat stav legislativní nouze na současnou situaci se mi nezdá nejvhodnější," komentuje to politolog Šaradín. A to samé si myslí ostatně i ČSSD, která už oznámila, že podá ústavní žalobu kvůli způsobu, jakým zákony sněmovna schválila.

Za legislativní nouzi považuje jednací řád sněmovny situace, kdy jsou "zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody". Opozice tvrdí, že nic takového nehrozilo, koalice mává hrozbou značných škod - byl by ohrožen rozpočet.

"To je opravdu konec demokratického systému," komentoval to prezident Václav Klaus. "Já jsem uražen na opozici, že volá po ústavních stížnostech. Prostě máme parlamentní demokracii a tyto věci nechť se vyřeší v parlamentu." Vyhlášení stavu legislativní nouze pak označil za "technicistní detail".

Kdo má pravdu, rozhodne Ústavní soud.

Rath: Kalousku, jste opilý!

Ve víru sněmovních vášní pak padlo i nařčení z opilství.

David Rath (ČSSD) se pustil do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) slovy: "Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste v úplně střízlivém stavu, pane ministře. Obvykle se to u vás pozná ze stupňující se agrese a vulgarity. Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu."

Jenže Kalousek, který třeba v minulém období Ratha napadl, že se chová jako "debil", si to tentokrát nenechal líbit - vyvolal disciplinární řízení před mandátovým a imunitním výborem. Rathovi teď hrozí až ztráta jednoho měsíčního poslaneckého platu.

A tak Rath, který ještě po incidentu odhadoval, že měl Kalousek "mezi dvěma až třemi promile alkoholu" v krvi, teď shání svědky, že ministr financí skutečně opilý byl. Rozhodnout by měl mandátový výbor ještě do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy