Kubice si promluví s Kalouskem o policejním státu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 6. 2012 13:15
Ministr Kubice chce na úterním jednání vlády slyšet od svého kolegy vysvětlení
Ministr Jan Kubice si to chce s Miroslavem Kalouskem vyříkat na jednání vlády.
Ministr Jan Kubice si to chce s Miroslavem Kalouskem vyříkat na jednání vlády. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice nebude komentovat nedělní výroky Miroslava Kalouska o "policejním státě" do chvíle, než si o tom spolu osobně nepromluví, k čemuž dojde na úterním jednání vlády.

"Předpokládám, že až ministr financí pan Kalousek seznámí vládu se svým stanoviskem, bude možné se k tomu dále vyjadřovat. Pro mne jako pro ministra vnitra je zárukou právního jednání dozorující státní zastupitelství, které dozoruje i tento případ," prohlásil ministr vnitra.

Ministr financí Kalousek v neděli v České televizi prohlásil, že žádost policie, aby sněmovna vydala poslankyni a exministryni obrany Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání, je "náběh na policejní stát".

"Jsem hluboce přesvědčen, že jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na rozhodovací mechanismy demokratického státu. Neboť je tady kriminalizována legální rozhodovací praxe. Tu ale můžeme změnit pouze změnou zákonů," prohlásil v ČT Kalousek.

Po reakci ministra Kubiceho se zdá, že vláda v úterý bude muset toto téma otevřít.

Parkanová a Casa

Policie podezřívá Parkanovou kvůli zakázce na nákup armádních letounů CASA ze dvou trestných činů: z překročení pravomoce veřejného činitele a z porušení správy majetku. Podle policie byl nákup předražený a škodu pro stát vyčíslila na 658 milionů korun.

Policie se především opírá o to, že Parkanová jako tehdejší ministryně obrany nedala vypracovat posudek na "cenu obvyklou".

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který svou stranickou kolegyni od počátku hájí, tvrdí, že takový posudek se vypracovávat ze zákona nemusí. Podobné stanovisko vydal v pondělí i Ústav státu a práva.

Většina sněmovny je zřejmě pro vydání

Žádost policie o vydání Parkanové bude znovu posuzovat mandátový a imunitní výbor sněmovny tuto středu. Není jisté, zda už tento týden vydá doporučení sněmovně, zda Parkanovou vydat, či ne. Sněmovna jako celek bude hlasovat na červencové schůzi.

Sociální demokraté již avizovali, že budou hlasovat pro její vydání.

Podle odhadu Pavla Kováčika lze potom podobný postoj očekávat i od komunistických poslanců, pro budou i poslanci klubu Věcí veřejných a zřejmě i LIDEM.

K nim se bezpochyby přidá i část poslanců z ODS, která ale ještě vyčkává na doporučení poslaneckého klubu.

V klubu TOP 09 se názory štěpí, hrubým odhadem asi půl na půl, přičemž dělicí linií není příslušnost přímo k TOP 09 nebo ke Starostům (v obou částech se najdou zastánci i odpůrci vydání).

Předseda klubu Petr Gazdík nicméně už avizoval své osobní stanovisko: jednoznačně vydat, pokud takové doporučení vydá imunitní výbor.

"V případě, že nevydá žádné stanovisko, byl bych spíše pro vydání. Jen v případě, že imunitní výbor doporučí nevydat, hlasoval bych proti," zopakoval Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy