Parkanová má trumf. Posudek na letouny CASA být nemusel

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 6. 2012 11:44
Uvedl to ve stanovisku pro ministerstvo financí Ústav státu a práva
Foto: Armáda ČR

Praha - Znalecký posudek na ocenění vojenských dopravních letadel CASA být nemusel. Uvedl to ve stanovisku pro ministerstvo financí Ústav státu a práva.

Ministerstvo dokument zveřejnilo v pondělí. Policie chce kvůli koupi letounů stíhat bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09).

Právní stanovisko uvádí, že tato ustanovení o majetku České republiky se vztahovalo jen na případy veřejné zakázky ve formě jednacího řízení bez uveřejnění.

Nákup letounů se ale uskutečnil na základě tehdy přípustné výjimky ze zákona o zadávání zakázek. Při nákupu "speciální techniky" je podle stanoviska možný zvláštní postup, kdy není povinnost porovnávat ceny.

Ústav dále uvádí, že zákon stanovuje povinnost "ocenění majetku podle zvláštního právního předpisu", což ale v praxi neznamená nutnost vypracování znaleckého posudku.

"Zákon vůbec neřeší subjekt oceňování. Ocenění podle zvláštního předpisu je oprávněn (si) udělat každý, a pak se jen hodnotí, zda ocenil správně, nebo ne," uvádí dokument.

Ze zákona, podle kterého došlo k ocenění letadel CASA, tedy povinnost potvrzení znalce nenastala.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poskytl v pondělí sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru také odborné stanovisko svého úřadu. V něm tak jako minulý týden zopakoval nepotřebnost znaleckého posudku.

Kalousek v něm dále podotýká, že stejná praxe platila nejméně deset let, "aniž by odkudkoliv zazněla sebemenší polemika".

Podívejte se na kariéru Vlasty Parkanové v obrazech

Policie chce kvůli koupi letounů stíhat exministryni obrany, nynější místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09). Viní ji právě z toho, že nenechala vypracovat znalecký posudek.

Ona sama se přitom od začátku hájí tím, že to není povinnost.

Právě tohoto stébla se chytil v její obhajobě i Miroslav Kalousek, když minulý týden zveřejnil dopis z roku 2006, adresovaný tehdejšímu ministru obrany Kühnlovi. Jeho autorem je Bohuslav Sobotka, v té době první místopředseda vlády a ministr financí.

Podle něj ministerstvu financí nepřísluší udělit souhlas s cenou zakázky (jednalo se o obrněné transportéry), protože se nejedná o běžně obchodovatelné zboží, ale o vojenskou techniku, u níž nelze stanovit cenu podle zákona o oceňování majetku a o změně některých zákonů.

 

Právě se děje

Další zprávy