Vydání Parkanové je reálné. Už souhlasí i část TOP 09

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 6. 2012 12:00
Pro bude minimálně část klubu TOP 09, ODS ještě váhá a ČSSD s KSČM jsou pro
Vlasta Parkanová.
Vlasta Parkanová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poté, co klub TOP 09 diskutoval v pátek ráno o žádosti policie vydat Vlastu Parkanovou trestnímu stíhání, je zřejmé, že minimálně část klubu bude hlasovat pro. Situace se vyvíjí a počet se nedá odhadnout, nicméně mohla by to být třetina až polovina klubu.

V tom případě se kyvadlo ve sněmovně přiklání spíše pro vydání Parkanové.

"Vyčkáme ještě doporučení imunitního výboru a na právní expertizy. Obecně ale jsme pro vydávání poslanců v jasných případech. Toto je nicméně první případ, kdy má být stíhán ministr pro politické rozhodnutí ve vládě," říká předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Policie podezřívá Vlastu Parkanovou ze dvou trestných činů kvůli nákupu armádních letounů CASA. Škodu státu z údajně předraženého nákupu vyčíslila policie ve své žádosti na 658 milionů korun.

Podstatou je tvrzení policie, že Parkanová jako tehdejší ministryně obrany nenechala vypracovat expertní posudek na "cenu obvyklou". Ona sama se hájí tím, že to není povinnost.

"Právě v tom se neshodnou ani právní experti, zda je to povinné, nebo ne - a proto chceme jasné doporučení kolegů z výboru, kteří spis viděli a budou o případu diskutovat," dodává Gazdík.

ČSSD a KSČM spíše pro vydání

Nejsilnější klub ve sněmovně - ČSSD - už dal najevo, že bude pro vydání Parkanové. ČSSD ji už navíc vyzvala, aby rezignovala na funkci místopředsedkyně sněmovny.

Klub komunistických poslanců sice o vydání oficiálně ještě nejednal, je ale velmi pravděpodobné, že se zachová podobně.

"Dosud jsme vydání Vlasty Parkanové neprojednávali, avšak odhaduji většinové hlasování pro vydání," řekl Aktuálně.cz předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Při plné účasti mají oba kluby 80 poslanců. K nim se zcela určitě přidá 12členný klub Věcí veřejných. K nim se pravděpodobně přikloní alespoň část poslanců ze zbylých klubů, ať už z ODS, nebo TOP 09.

ODS o vydání také ještě nejednala, jednoznačný názor prý nepřevládá.

"Já o tom mluvil tak se čtyřmi kolegy a ani jeden mi neřekl: udělám to a to. Všichni z toho byli takoví přejetí," řekl našemu deníku jeden z poslanců ODS, zatímco druhý jen stručně řekl: "Dost se nálady mění."

"Chci více informací od mandátového výboru, to, co zatím zveřejnila média, mi nestačí. Pokud nebudu mít více informací, budu hlasovat proti vydání," říká zase Jan Kubata .

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura už dříve prohlásil, že si počká na doporučení svých stranických kolegů z mandátového a imunitního výboru a že bude chtít slyšet jasné doporučení "vydat", aby zvedl ruku pro.

Kauza CASA

Zástupci jednotlivých klubů v imunitním výboru se postupně seznamují se spisem, kterým policie podepřela svou žádost o vydání.

O vydání poslankyně požádala policie ve středu. Příští týden má o žádosti jednat celý imunitní výbor a připravit doporučení sněmovně.

Druhým podezřelým v případu je tehdejší šéf sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiří Staněk. Právě Staněk měl být tím, kdo smlouvu na nákup čtyř letounů CASA podepsal.

Česko koupilo letouny CASA za 3,6 miliardy korun. A jejich prodej schválila Topolánkova vláda, a to v době, kdy už byla v demisi a chystalo se jmenování poloúřednického kabinetu Jana Fischera.

Samotný nákup letadel provázela již od počátku řada pochybností. Ministerstvo obrany vybralo stroje bez řádného tendru.

Kontrakt se společností Omnipol byl podepsán den před nástupem tehdejšího náměstka Martina Bartáka do křesla ministra obrany. Vedle toho byla uzavřena i smlouva s firmou o servisní podpoře strojů.

S letadly má ale armáda opakovaně problémy. Kvůli závadám dokonce nemohla od loňského října do letošního února vůbec létat. Podle analýzy, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo obrany pod vedením současného šéfa Alexandra Vondry (ODS), však není možné smlouvy vypovědět.

 

Právě se děje

Další zprávy