Kuba: Budu přirozeným oponentem svého předsedy

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 11. 2012 15:48
Krátký povolební rozhovor s novým 1. místopředsedou ODS Martinem Kubou
Martin Kuba.
Martin Kuba. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Budu loajálním místopředsedou, ale i oponentem Petra Nečase, říká nový 1. místopředseda ODS Martin Kuba.

Člověk, kterého ještě v roce 2010 Petr Nečas nechtěl ani jako řadového místopředsedu. O rok později ho už vzal do vlády a za další rok už Martin Kuba dýchá Petru Nečasovi na záda.

Mluví o změnách v koalici, mluví i o změnách ve vládě, které by Petr Nečas jako premiér "v této chvíli zkonzultovat s grémiem ODS".

A věří, že se najde kompromis, který by zpacifikoval nespokojené poslance v klubu ODS, kteří odmítají hlasovat o vládním daňovém balíčku, se kterým vláda spojila otázku důvěry.

Martin Kuba ostatně má k rebelům blíž: nabídli mu (stejně jako Pavlu Blažkovi), aby dokonce kandidoval proti Nečasovi na předsedu. Kuba (a stejně Blažek) to ovšem odmítli.

Aktuálně.cz: Myslíte, že už jste dostatečně smyl nálepku "šedé eminence"?

Doufám, že delegáti dali svými hlasy najevo, že se mi snad podařilo ji smýt. Je někdy velmi nešťastné, že nějaké pomluvy vám dají stigma. Pro mě to byla zkušenost, jak je složité se podobné nálepky zbavit.

A.cz: Budete s Petrem Nečasem tandem, nebo "dvouhlavá saň"?

Jsem přesvědčen, že budeme tandem. Petr Nečas ve mně bude mít loajálního místopředsedu. Na druhou stranu nebude mít místopředsedu, který by pouze mlčel, který by neříkal svoje názory. Chci, aby měl ve mně i přirozeného oponenta, který vybrušuje názory, ale pak vystupují společně se společnými názory.

A.cz: Takže i jakýsi "hlídací pes" předsedy?

Já nemyslím hlídací... Nemyslím, že by náš předseda potřeboval hlídat. Ale princip politiky a hledání názorů a jejich vybrušování v diskusi. Pokud názory vznikají bez oponentů, pak velmi často mohou zdegenerovat. A v tom je právě úkol grémia, abychom je konzultovali s členskou základnou.

A.cz: Budete mít vůbec jako ministr čas plnit funkci 1. místopředsedy?

Jsem přesvědčen, že obě funkce skloubit jdou. Záleží jen na tom, jak se tomu člověk chce věnovat.

A.cz: ODS chce změnit některé věci v koalici. Máte představu, jaké konkrétní věci budete chtít změnit?

To je věc, kterou musíme nejdřív prodiskutovat v novém grémiu ODS.

A.cz: Mluvíte i o obměně vlády. Máte jako ODS představu, na jakých postech by mělo dojít ke změně?

Rozhoduje o tom premiér. Myslím, že je to věc, kterou by měl pan premiér v této chvíli zkonzultovat s grémiem a měli bychom jako ODS vyjádřit nějaký názor.

A.cz: A váš pohled? Znáte své kolegy ve vládě...

Přiznám se, že toto je téma, které nejdřív rád zkonzultuji s panem premiérem.

A.cz: Středa a klíčové hlasování o vládním daňovém balíčku: znamená vaše zvolení 1. místopředsedou, že bude jednodušší jednání s tzv. rebely v poslaneckém klubu ODS?

Já nevím, jaký bude ten kompromis, chci slyšet jejich argumenty, chci, aby si všichni uvědomili, že vystavujeme zemi riziku předčasných voleb. Myslím, že návrh zvýšit spodní sazbu o jediný procentní bod a jen na jeden rok je kompromisem velmi racionálním. Já chci kolegy ještě poslouchat, ale jsem přesvědčen, že zodpovědnost za to neseme všichni v ODS.

A.cz: Ale neuslyší na to lépe právě od vás?

To neumím odhadnout.

 

Právě se děje

Další zprávy