Nečasův den D: I po neděli nejspíš bude šéfem ODS

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 11. 2012 6:00
Martin Kuba má téměř jisté místo 1. místopředsedy, pevnou pozici má i Jiří Pospíšil
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestože část delegátů ve svých vystoupeních v sobotu volala po nové tváři v čele strany, Petr Nečas nakonec nedělní klání na kongresu ODS s velkou pravděpodobností přežije ve funkci předsedy.

A to i v tajné volbě, kde bude jeho soupeřem  Ivan Fuksa, jeden z "rebelujících" poslanců. Fuksa své rozhodnutí oznámil v sobotu pozdě večer.

Pro předsedu ODS a premiéra je ale tato neděle přelomovým dnem. Nově ho mají obklopit lidé, kteří mají zajistit nový styl vládnutí a "změnu komunikace" ODS navenek i dovnitř.

"Potřebujeme teď něco jako krizový management," říká jeden z předsedů regionů a naráží na katastrofální výsledek posledních voleb.

Podle všeho se nakonec regiony dohodly dát podporu Petru Nečasovi, i když některé se skřípěním zubů.

"Devadesát procent hlasů nedostane"

"Nečas to dostane. Viděl bych to tak, že nedostane víc než 70 procent hlasů, ale ne míň než 60," odhaduje situaci předseda regionu.

"Nebude to 90 procent delegátů, aby to bylo takové potrestání. Mezi 60 a 70 procenty? Ano, taky bych to tak viděl," přidává se s týmž odhadem nový předseda senátorů za ODS a tím pádem i člen grémia ODS Jaroslav Kubera.

"Tak, jak s lidmi mluvím a jak vnímám atmosféru v sále, tak bych řekl, že bude dál předsedou," říká i ministr Martin Kuba, který aspiruje na dvojku v ODS, tedy na 1. místopředsedu.

"Ale volba je tajná," přece jen varuje "rebel" - a teď i Nečasův vyzyvatel - Fuksa.

Pravděpodobně se tak nenaplní "plán B", o kterém už psal mj. i deník Insider: pokud by Petr Nečas neprošel v prvním kole volby, vyvstali by noví kandidáti, velmi pravděpodobně Martin Kuba a Pavel Blažek. Oba už dříve oslovila šestice "rebelů" v řadách poslanců ODS, oba je ale odmítli.

Byl to jiný Nečas

Petr Nečas řadu delegátů překvapil razantnějším projevem, než na jaký jsou u něho zvyklí.

"Dnes vystoupil úplně jiný Petr Nečas, který přistoupil na to, že je třeba změna vládnutí," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Ivan Fuksa.

Podle informací našeho deníku absolvoval Petr Nečas v minulých dnech setkání s řadou předsedů regionů.

"Mezi čtyřma očima jsme mu otevřeně říkali, co si myslíme," říká jeden z nich. Další schůzky potvrzují.

Jistý Kuba nebo Pospíšil

"Nejsme sebevrazi, abychom měnili předsedu. Ale musí ho obklopit jiní lidé," říká už citovaný zástupce regionu.

Podle všeho má téměř jisté - a dohodnuté - místo 1. místopředsedy Martin Kuba, který na tento post nasbíral ostatně nejvíc nominací. Utká se sice s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou, která tuto funkci měla až do tohoto kongresu, teď už ale proti Kubovi má jen malé šance.

Dvojka ODS? Martin Kuba
Dvojka ODS? Martin Kuba | Foto: Ludvík Hradilek

Role 1. místopředsedy by ostatně měla posílit, což naznačil ve svém projevu i předseda ODS Petr Nečas.

Stejně tak téměř jisté má místo řadového místopředsedy i ministr Pavel Blažek a exministr Jiří Pospíšil, jediný vítěz krajských voleb za ODS.

"Není moc ranař, ale má takovou mediální image, že ho nelze obejít," dodává na Pospíšilovu adresu další z regionálních předsedů.

Problém zvaný Praha

Ne úplně jistý je naopak místopředseda za Prahu. Proti Tomáši Chalupovi se chce postavit i bývalá senátorka Daniela Filipiová.

"V Praze nakonec odstoupil Šťastný a najednou proti Chalupovi přijde tady Filipiová. Můžeme se pak nakrásně dohodnout, že Prahu podpoříme, ale musí vědět, koho vlastně chtějí," dodává jeden z vyjednavačů.

V klání Filipiová-Chalupa ale dávají oslovení delegáti více šancí Chalupovi, než Filipiové, podporvané primátorem Bohusavem Svobodou.

Na řadovou místopředsedkyni má velkou šanci také se také Miroslava Němcová.

"Je otázkou, zda neudělá totéž jako před prezidentskou nominací: pokud neprojde jako 1. místopředsedkyně, jestli vůbec bude kandidovat na řadovou," odhaduje další zástupce regionu.

 

Právě se děje

Další zprávy