Klaus mladší končí v politice. Může to souviset s plány jeho otce, říká politolog

Tomáš Klézl Domácí ČTK Tomáš Klézl, Domácí, ČTK
Aktualizováno 23. 3. 2021 20:03
Václav Klaus mladší končí v politice. Na svém facebookovém účtu v úterý oznámil, že nepovede Trikolóru do letošních parlamentních voleb, nebude kandidovat a přestane veřejně vystupovat. Uvedl, že za jeho rozhodnutím stojí osobní důvody. Na večerní schůzi předsednictva poté rezignoval na post předsedy hnutí. Do voleb stranu povede poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.
Václav Klaus ml. Záběr z tiskové konference politického hnutí Trikolóra hnutí občanů na Malostranském náměstí v Praze. 3. 10. 2020
Václav Klaus ml. Záběr z tiskové konference politického hnutí Trikolóra hnutí občanů na Malostranském náměstí v Praze. 3. 10. 2020 | Foto: ČTK

"Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity," napsal Klaus na svůj profil na sociální síti Facebook.

Doplnil, že za programem, který jako lídr Trikolóry prosazoval, si dále stojí. "Ovšem musí ho hájit někdo s politickým talentem a zejména obrovskou energií," uvedl. Hnutí podle něj co nejrychleji svolá sněm, aby se mohl vzdát funkce předsedy.

"Kandidovat jen jakoby 'proti Pirátům' je stejně jako 'proti Babišovi' - politický nesmysl. Když chcete někoho porazit či ho oslabit - musíte sám posílit a strhávat lidi pod svůj pozitivní program. Že je někdo druhý takový nebo makový - to je program pro komentátory, ne pro lidi, co jsou na hřišti," dodal.

Jako hlavní důvody jeho odchodu označil problémy v osobním životě. "V létě 2017, těsně před volbami, se mi rozpadla (ne mojí vinou) rodina a pozitivní energii víceméně od té doby prostě nemám. Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá," uvedl na Facebooku.

Vedení Trikolóry večer oznámilo, že na mimořádném předsednictvu Klaus podal rezignaci na post předsedy hnutí. "V nastalém období se přesně ve znění stanov Trikolóry ujímá všech úkonů spojených s řádným fungováním politického subjektu 1. místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková," napsal ředitel sekretariátu hnutí Martin Černý.

Celorepublikový sněm se podle Majerové Zahradníkové uskuteční až po volbách. Zda po nich bude kandidovat na post předsedkyně, je podle ní předčasná otázka.

Uvolněné místo pro comeback exprezidenta

Na dotaz Aktuálně.cz, jestli je možné, že na předsedu bude kandidovat jeho otec, bývalý český prezident Václav Klaus, Klaus mladší odpověděl: "Já jsem ukončil veřejné aktivity, nechci proto ani spekulovat o politickém vývoji. Předsedou a lídrem bude ten, koho si členové zvolí."

Sám Klaus starší uvedl, že by odchod svého syna z politiky považoval za velkou ztrátu pro českou politiku. Pokusí se jej přesvědčit, aby vše ještě zvážil.

Podle politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josefa Mlejnka ovšem může odchod Klause mladšího souviset s politickými plány jeho otce. "Václav Klaus starší totiž v poslední době výrazně naznačoval, že hodlá opět vstoupit do politiky, ba vést nějakou novou stranu. Odchod syna tak může souviset s politickými plány jeho otce - neúspěšný syn má otci uvolnit místo pro jeho comeback," řekl.

Exprezident Klaus starší o víkendu v prohlášení vyzval, aby se pro letošní sněmovní volby spojily strany, kterým záleží na občanských svobodách. Zmínil například SPD a Trikolóru. Zároveň varoval před radikální levicí, za kterou označuje Piráty.

Klausovi mladšímu se toho v politice mnoho nepovedlo, míní Mlejnek. Ohledně dalšího osudu Trikolóry či toho, zda může Klausův konec v politice ve volbách pomoci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), chce počkat na další vývoj. 

Podle  Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně může SPD na Klausově odchodu určitě vydělat. "Projekt Trikolóry stál na Klausovi, těžko čekat, že má jeho strana větší šanci se prosadit bez něj. V prostoru napravo od ODS v tuto chvíli ztrácí Tomio Okamura jediného většího konkurenta," dodal politolog.

Podle Kopečka Klaus mladší začínal v ODS jako člověk s velkou podporou, což dokázalo i velké množství preferenčních hlasů ve sněmovních volbách v roce 2017. Jako poslanec patřil k velmi výrazným a zároveň značně radikálním tvářím Parlamentu. "Po rozchodu z ODS se ale ukázalo, že start jeho nového politického projektu bude mnohem těžší, než čekal. Zjevně to hraje roli v jeho rozhodnutí skončit v politice, i když asi nějaký vliv měly i osobní důvody, které na svém statusu zmiňuje," poznamenal Kopeček.

Trvale na třech procentech

Bývalý ředitel soukromého gymnázia PORG a syn exprezidenta Václava Klause Václav Klaus mladší vstoupil do vrcholové politiky jako poslanec za ODS po volbách roku 2017. Hnutí Trikolóra představil v červnu 2019 poté, co byl pro dlouhodobý názorový rozchod vyloučen z ODS, předsedou se pak stal v září toho roku.

Pravicově konzervativní Trikolóra má v současnosti tři poslance. Kromě Klause je to Zuzana Majerová Zahradníková původně z ODS a Tereza Hyťhová zvolená za SPD. V krajských volbách získala 3,4 procenta hlasů a dva zastupitele.

Ve volebních modelech se hnutí dlouhodobě pohybuje kolem tří procent, tedy pod hranicí vstupu do sněmovny. V únorovém průzkumu agentury Median mělo 2,5 procenta preferencí.

Vedení strany dříve oznámilo, že bude v podzimních parlamentních volbách kandidovat společně se Svobodnými a Soukromníky. A v tom hodlá pokračovat i po Klausově odhodu. "Neskládáme politické zbraně, pracujme a připravujme se usilovně s našimi partnery na parlamentní volby, jejichž výsledek bude pro osud této země nadlouho určující," uvedl Černý.

Video: Brusel ovládají lobbisté, Jourová udělala kulový, říká Klaus

Že jsem nacionalista? Nestydím se za to, svět bez Česka pro mě nemá smysl, tvrdí zakladatel hnutí Trikolóra Václav Klaus ml. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy