Klausův projev připomněl Havla, mluvil o blbé náladě

Simona Holecová
28. 10. 2009 20:45
Prezident hodnotil dvacet let života po pádu totality, vyzvedl výhody demokracie
Prezident Václav Klaus ve Vladislavském sále.
Prezident Václav Klaus ve Vladislavském sále. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Možná nejste spokojení a spousta věcí se vám nelíbí. Ale žijeme ve svobodné zemi a jen my sami jsme majitelé naší budoucnosti.

Těmito větami lze ve stručnosti shrnout slavnostní projev, který u příležitosti 91. výročí vzniku samostatného Československa pronesl po osmé hodině večerní prezident republiky Václav Klaus.

Ve Vladislavském sále, za přítomnosti politických a duchovních elit republiky, hovořil prezident především o posledních dvaceti letech, které Češi prožili od pádu totality. A mnohdy slovy, které připomínaly jeho předchůdce Václava Havla.

I když - ten by se kritických poznámek na téma prohlubování evropské integrace asi zdržel.

"Nálady nespokojenosti se stále vrací, vím to"

Klaus se v projevu nejprve "zatoulal" do dob před pádem komunistického režimu. "Tehdy jsme si toto výročí připomínali také, ale šlo spíše o parodii naší státnosti... Mnozí jsme v tento den v soukromí svých rodin vzpomínali na myšlenky a ideály, na kterých byla po 1. světové válce založena a budována naše konečně opět suverénní a samostatná republika. Trápili jsme se tím, že jsme si suverenitu a samostatnost neudrželi a že byl u nás po roce 1948 nastolen kurz, který nás zavedl někam úplně jinam."

Část občanů to takto nevnímala, z čehož podle Klause vznikla ve společnosti hluboká propast.

"Jsem přesvědčen, že pro vznik nějakého dalšího hlubokého příkopu dnes není důvod. Ve vedení naší země, v orgánech naší správy a samosprávy jsou lidé, kteří prošli demokratickou volbou... Přesto jsme svědky - v různých vlnách vracejícími se - nálad nespokojenosti. Pocitem, že u nás věci veřejné nejsou vedeny správným způsobem. Nedůvěra k politikům a ke správním a ústavním institucím spíše narůstá. Některé skupiny občanů se radikalizují a volají po zdánlivě jednoduchých řešení, která by ale popřela všechno to, co jsme za posledních dvacet let dosáhli."

"Jsme unavení, realita je jiná, než jsme si mysleli"

Podle prezidenta za tyto špatné nálady mohou nadměrná počáteční očekávání, která byla konfrontována s realitou, s "mnohdy nenaplněnými ambicemi a málo reálnými sny mnohých z nás."

Svou roli může podle prezidenta hrát i únava generací, které většinu života prožili v komunismu a ke stáru se potýkají s dozvuky celosvětové finanční krize. "Mnohé je určitě i důsledkem naší malé výkonnosti, malé ohleduplnosti, nevyzrálosti, nepřipravenosti na svobodu a z ní vyplývající nedostatečné osobní odpovědnosti," myslí si prezident.

I proto podle Václava Klause mnozí lidé vítají stále hlubší integraci zemí v rámci Evropské unie. "Někteří lidé přestávají považovat svůj stát za jednotku, na kterou se mohou spolehnout a o jejíž rozvoj mají usilovat. Aniž bych chtěl tyto příčiny zpochybňovat či zlehčovat, chtěl bych z tohoto místa a v tento den vyzvat, abychom řád, rozměr a rozsah našich předlistopadových pocitů uměli odlišit."

To podle něj vyžaduje pochopit změny po roce 1989, které jsou podle Klause "mimo veškerou pochybnost" změnou pozitivní.

"Demokracie má mnoho chyb, ale je to nejlepší řešení"

Prezident ocenil výhody demokracie, vypočetl však i její chyby. "Demokracie neznamená, že krátkodobě nemohou vítězit ti nejhlasitější, což současně však nemusí být ti nejlepší. Demokracie je lidské dílo a proto má mnoho chyb."

Václav Klaus v projevu požádal občany, aby se zajímali o dění a debatovali o různých pohledech na mnohé oblasti veřejného života. Ať už jde o legitimizaci drog, kouření na veřejných zastávkách, postavení rodin versus registrovaných partnerství, otázky doprovázející omezování imigrace či "rozsah předávání našich suverénních pravomocí EU".

Prezident varoval, aby se naslouchalo jen kompromisním řešením a Češi si nechali diktovat "imperativ doby".

"Chovejme se jako sebevědomí majitelé naší vlastní budoucnosti. Integrační proces je prostředkem naší budoucnosti, ne cílem sám o sobě. Na další kroky prohlubování Evropské unie se dívejme podle toho, nakolik přispívá ke zvyšování naší svobody a prosperity. Jiné kritérium před dějinami neobstojí."

"A přijďte volit"

V projevu si Klaus našel prostor i na špičku směrem k Ústavnímu soudu, který letos historicky poprvé vstoupil do politického rozhodování, když zrušil na říjen plánované předčasné volby. "Považujme nezávislost justice za obrovskou výhodu při jednání jedince se státem, Ale nenechme ji řídit legitimní politická jednání."

Vyzval též občany, aby měli pochopení pro politické střety. "A až k tomu konečně dostaneme příležitost, pomožme vysokou účastí ve volbách."

 

Právě se děje

Další zprávy