Chceme dál Topolánka, zní unisono z ODS

ČTK, mih
13. 11. 2006 22:20
Česko - Mirek Topolánek může být před víkendovým kongresem strany v klidu. Třináct krajských organizací jej chce ve funkci předsedy potvrdit.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nominace na předsedu získával Topolánek z krajů - jednu po druhé - už v sobotu a neděli, v pondělí jej pak jednoznačně podpořilo dalších pět krajských organizací.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

ČTĚTE VÍCE:

  • Vážení čtenáři;
    Mirek Topolánek bude v úterý v 11:30 hostem on-line rozhovoru v redakci Aktuálně.cz. Přijděte se ho zeptat na cokoliv, co vás zajímá. (red)

Zcela jednoznačnou podporu získal v Moravskoslezském kraji, kam premiér osobně přijel. "Rozhodování lidí na kongresu bude dáno hlavně úvahou lidí, jestli Topolánek přinesl něco ODS a jestli je schopen to přinášet nadále," řekl premiér.

Na funkci prvního místopředsedy navrhl regionální sněm Petra Nečase, který tento post zastává již nyní. Ve funkci dalšího místopředsedy bude moravskoslezská ODS podporovat hejtmana kraje Evžena Tošenovského.

Pardubice a Plzeň podporují Šnebergera

Petra Gandaloviče, Petra Nečase a Jiřího Šnebergera budou volit na posty místopředsedů ODS zástupci Pardubického kraje.

V Pardubicích se dnes volilo i vedení regionálního sdružení. Předsednictví si podržel Michal Rabas, místopředsedy se stali poslanci Jiří Čepelka a Ladislav Libý spolu s bývalým starostou Poličky na Svitavsku Miroslavem Popelkou a primátorem Pardubic Jaroslavem Demlem.

Jiří Šneberger
Jiří Šneberger | Foto: Senát

Plzeňští podpoří na celostátním sjezdu kromě Šnebergera také Ivana Langera.

Bém místopředsedou?

Podle delegátů Královéhradeckého a Ústeckého kraje by se prvním místopředsedou strany měl stát pražský primátor Pavel Bém.

Na posty dalších místopředsedů ODS budou delegáti z hradeckého kraje podporovat hejtmana Pavla Bradíka, poslankyni Zdeňku Horníkovou, náměstkyni hradeckého primátora Pavlu Finfrlovou a ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče.

Královéhradecká ODS jednala také o současné politické situaci. Jediným usnesením v této věci byla výzva vedení strany, aby prioritou ODS zůstaly předčasné volby.

Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Severočeši ještě o podpoře na post dalších místopředsedů nemají jasno. "O kandidátech na řadové místopředsedy se dohodneme až na kongresu. Podporu oblastí mají i členové naší krajské organizace, ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič, ministr dopravy Aleš Řebíček a šéf mostecké organizace ODS a poslanec Oldřich Vojíř," řekl předseda krajské organizace občanských demokratů a ústecký hejtman Jiří Šulc.

Podpora v celém Česku

Topolánek již získal jednoznačnou podporu mezi občanskými demokraty v Jihočeském, Karlovarském, Libereckém, Olomouckém, Středočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině.

Ve čtvrtek budou jednat o podpoře Mirka Topolánka také členové ODS v Praze.

Celostátní kongres, na němž bude zvoleno nové vedení strany, se bude konat už tento víkend.

 

Právě se děje

Další zprávy