Průzkum: ODS by soupeře převálcovala

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
15. 11. 2006 14:30
Praha - ODS posiluje své pozice, sociální demokracie ztrácí. Už druhý průzkum v řadě přisoudil ODS v případných volbách více než devadesát sněmovních křesel (91).
Foto: Ludvík Hradilek

Druhá ČSSD by přitom získala jen 52 mandátů.

Vyplývá to z průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM). Na otázku "Koho budete volit?" odpovídalo v prvních listopadových dnech 1554 respondentů, což je téměř o polovinu více, než je u podobných šetření běžné.

Foto: Aktuálně.cz
Průzkum: Vítězství ODS s 96 poslanci

Sociologové mluví o trendu. Občanští demokraté posilují už dva tři měsíce. U sociálních demokratů má zmíněný trend opačný směr, jejich preference jdou dlouhodobě dolů.

KSČM i zelení mají pevné pozice

Podle výsledků volebního modelu by se do parlamentu dostalo pět stávajících stran. KSČM s 22 mandáty by téměř dotáhla Strana zelených s dvaceti křesly. "Zelení i komunisté v posledních třech měsících vykazují stabilní postavení," hodnotí STEM výsledek těchto stran.

O něco méně by pak získali lidovci - 15 míst ve sněmově, i přesto se podle STEM vymaňují z krize. "Listopadová data svědčí o tom, že KDU-ČSL se daří překonávat krizovou situaci a že se k ní patrně váží nová očekávání, " uvádí STEM. (U volebního modelu je třeba počítat se statistickou chybou +- 2 křesla pro každou stranu.)

Jediná vláda bez ODS? Všichni proti ODS.

ODS by při tomto rozložení sil mohla vytvořit většinovou vládu s jakoukoli jinou stranou. Jediná možnost, která by občanské demokraty poslala do opozice, by byla koalice "všichni proti ODS".

Stranické preference, které zahrnují i názory těch, kteří nevědí koho volit nebo volit nepůjdou, ODS připisují 35 %, ČSSD necelých 21 %, KSČM téměř 11 %, zeleným 9,4 % a posledním lidovcům sedm a půl procenta. 

K volbám by podle průzkumu přišlo 58 % lidí, tedy o 6 % méně než u červnového hlasování.

Topolánek a Bém - favorité voličů ODS

Před víkendovým kongresem ODS může být s průzkumem spokojen i Mirek Topolánek. Nejvíce příznivců ODS by si totiž přálo, aby setrval na místě předsedy - 39 %.

O tři procenta méně voličů ODS by v této fukci raději vidělo pražského primátora Pavla Béma. Zbytek hlasů si víceméně rovnoměrně rozdělili další politici ODS - Miroslava Němcová, Ivan Langer, Petr Nečas a Petr Bendl.

 

Právě se děje

Další zprávy