Klaus po prezidentské volbě znovu získává důvěru občanů

Michal Pavec, mp
19. 9. 2008 14:30
Podle CVVM mu důvěřuje 67 procent lidí
V mnoha ohledech nedůstojná volba prezidenta otřásla důvěrou v hlavu státu. Nyní už Klaus u lidí znovu boduje
V mnoha ohledech nedůstojná volba prezidenta otřásla důvěrou v hlavu státu. Nyní už Klaus u lidí znovu boduje | Foto: Tomáš Adamec

Praha- Prezident Václav Klaus znovu získává přízeň českých občanů. Důvěrou v jeho úřad výrazně otřásly politické tahanice kolem prezidentské volby. Teď už se podle zářijového průzkumu agentury CVVM vrací "svá čísla".

Jeho úřad je v rámci české politiky lidmi dlouhodobě považován za nejdůvěryhodnější. Například v prosinci 2007 Klausovi důvěřovalo 66 procent občanů.

Ale v únoru už - pod vlivem problematické prezidentské volby - vyjádřilo v průzkumu CVVM prezidentskému úřadu důvěru pouze 58 procent respondentů.

V průběhu roku ale přízeň občanů vůči Klausovi začala pomalu stoupat. Nyní už je hlava státu na 67 procentech, což je její nejlepší výsledek za poslední rok.

Starostům lidé věří, poslancům ne

Šetření také potvrdilo, že celostátní politice lidé nevěří. Poslanci mají důvěru pětinovou, ministři ani ne třetinovou. Na místní zastupitele se ale občané tváří docela jinak.

Jak naznačuje zářijový průzkum společnosti CVVM, lidé věří nejvíce politikům, které si zvolili do místních či krajských zastupitelstev.

Statistiky získané od 1066 respondentů, vybraných podle kvótního výběru, přiznávají starostům přízeň 61 procent občanů, hejtmanům 48 procent.

Čísla zachycující důvěru ve vládu a poslaneckou sněmovnu jsou více než o polovinu nižší než u místních samospráv. Topolánkovu kabinetu věří 30 procent dotázaných, dolní parlamentní komoře 24 procent, Senátu pak jen o dvě procenta více.

Z pohledu dlouhodobých statistik ale nepřineslo zářijové šetření výrazné výkyvy v postoji českých občanů. Jedinou výjimkou byla už zmíněná důvěra v prezidenta, který si oproti červnovému šetření o pět procent polepšil.

Další průzkum, stejné výsledky

Výsledky zářijového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění potvrdil také průzkum agentury STEM.

Jeho tazatelé se ptali občanů na jejich spokojenost s prací českých politiků. Podle názoru vybraných občanů nejlépe pracoval prezident Václav Klaus - myslí si to 61 procent respondentů.

Práci vlády Mirka Topolánka považuje za dobrou třicet procent Čechů, činnost parlamentu pak jen 26 procent. Práci krajských a obecních zastupitelů lidé v průzkumu nehodnotili.  

Dále čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy