Preferencemi nezahýbala podle CVVM ani kauza Morava

jaa
17. 9. 2008 11:50
ČSSD si mírně pohoršila, ODS polepšila
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle zářijového průzkumu agentury CVVM by nyní volby vyhrála ČSSD s 34 procenty. Pět procent na ni ztrácí ODS.

Do sněmovny by se probojovali ještě komunisté, zelení a lidovci. Výsledky neovlivnily vnitrostranické boje zelených ani tehdy čerstvá kauza poslance ODS Jana Moravy.

Sociologické šetření probíhalo mezi 1. a 8. zářím. Celkem se zúčastnilo 1066 respondentů starších 15 let.

Podle volebního modelu CVVM by KSČM získala plných 16, zelení 10 a lidovci 7,5 procenta.

Ve srovnání s výsledky z června letošního roku si o více jak jedno procento polepšili občanští demokraté. Naopak sociální demokracie ztratila tři procentní body. Hypotetické výsledky zbývajících tří sněmovních partají stagnují.

Volební model CVVM vychází ze stranických preferencí. Ty se výrazně neliší od předchozích průzkumů i přesto, že došlo k událostem, které viditelně zahýbaly politickou scénou. Tou klíčovou se stala tzv. vyděračská kauza občanskodemokratického zákonodárce Moravy.

Čtěte také průzkum STEMu: ČSSD vede v preferencích o 10 procent před ODS

Neměnný poměr preferencí potvrdila i v úterý zveřejněná zpráva společnosti STEM.

Zatímco CVVM konstruovala volební model, který do výsledku zahrnuje pouze rozhodnuté voliče, STEM v přehledu stranických preferencí ukazuje rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu.

 

Právě se děje

Další zprávy