Žádný český politik nemůže říci: Národ mě má rád

sim
18. 9. 2008 13:45
Obraz českých politických osobností je pošmourný
Ani popularita Pavla Béma není to, co bývala...
Ani popularita Pavla Béma není to, co bývala... | Foto: repro Aktuálně.cz

Praha - Aféra Morava, která otřásla voliči ODS. Předsjezdové hádky u zelených. Komentáře prezidenta o vyprázdněnosti české politiky.

Agentura STEM ve čtvrtek vystavěla politikům účet od jejich voličů. Zveřejnila měření, ve kterém se 1354 respondentů ptala, jaké politiky si oblíbili, jaké znají a kteří jsou jim nesympatičtí.

Šetření probíhalo od 29. srpna do 8. září. Tedy v době, kdy byla aféra takzvaného vydírání ve sněmovně v plném proudu a zelení řešili přestřelky mezi příznivci Dany Kuchtové a Martina Bursíka.

Výsledek? "Celkově lze konstatovat, že současný obraz českých politických osobností je pošmourný. Žádný z celostátně působících politiků nemá více než polovinu pozitivních hodnocení, což je v období od roku 1990 nebývalý jev," píše se ve zveřejněné zprávě výzkumníků STEM.

V čele žebříčku se drží pražský primátor Pavel Bém (ODS) spolu s místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Třetí je šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. "Na tyto tři politiky má příznivý názor téměř polovina občanů republiky," ukázal průzkum. Téměř.

Každý z nich si však oproti předchozím měsícům pohoršil. A například popularita Pavla Béma klesla za poslední rok o jedenáct procent.

Oproti květnu se zvýšila popularita Dany Kuchtové (o 4 %) a Michala Haška (o 3 %), pokles zaznamenali Mirek Topolánek (-4 %), Martin Bursík (-4 %) i někteří další členové vlády. Největší ztráta popularity (-7 %) se ovšem týká místopředsedkyně KDU-ČSL a ministryně obrany Vlasty Parkanové.

Neznámí ministři

Mezi těmi populárními se do první pětice dostali ještě předseda opozičních sociálních demokratů Jiří Paroubek (43 %) a ministr školství Ondřej Liška, který je v těsném závěsu. Jednoho z nejmladších ministrů současné vlády ovšem necelá čtvrtina lidí nezná.

Liška ovšem v tomto směru nehraje "první ligu". Například ministra kultury Václava Jehličku nezná podle průzkumu STEM 37 procent Čechů. Ještě horším výsledkem se může pochlubit ministr dopravy Aleš Řebíček s 42 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy