Kdo z poslanců zbohatl a kdo má nejvíc dluhů?

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 4. 2010 18:06
Kdo z poslanců si koupil nejdražší byt, kdo vydělal ve správních radách a kdo se nejvíc zadlužil?
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kdo z poslanců v tomto volebním období nejvíc zbohatl, kdo nadělal naopak nejvíc dluhů, kdo si koupil nejdražší auto nebo postavil dům, kdo vlastní cenné papíry?

To všechno by měla veřejnost vyčíst z registru majetkových přiznání, které musejí poslanci, senátoři, ministři i další politici a vysocí úředníci musí rok co rok předkládat.

Přiznat by měli nově nabyté nemovitosti, dary nebo koupě věcí v souhrnné ceně nad půl milionu korun, své podíly ve firmách, vedlejší příjmy - a také všechny nesplacené úvěry.

Nový zákon o střetu zájmů platí od začátku roku 2007. K nahlédnutí jsou tak majetková přiznání za léta 2007 a 2008. Na odevzdání přiznání za loňský rok mají zákonodárci čas do konce letošního června.

Zaměřili jsme se na ty, kteří budou velmi pravděpodobně našimi zástupci i po květnových volbách - tedy kandiduují, a to na volitelných místech.

Byty, domy, pozemky

Za tyto dva sledované roky se ve sněmovně nejvíc vzmohl, alespoň podle dostupných přiznání, místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka - koupil si byt za více než 7 milionů korun. Vzal si hypotéku milion a půl. Už dříve přiznal, že si na byt našetřil z poslaneckých náhrad. A přiznal i to, že to není v pořádku, ale dodává, že zákon neporušil.

Za 5 milonů a 600 tisíc korun zrekonstruoval svůj byt Boris Šťastný z ODS, bezmála za 5 milionů si ale vzal hypotéku.

Podobně jsou na tom Zdeněk Škromach (ČSSD) - rodinný domek za bezmála 5 milionů, téměř 3 miliony hypotéka - nebo Petr Gandalovič (ODS) - dostavěl domek za 4 miliony a jeho hypotéky vyšplhaly zhruba na stejnou částku.

Zdeněk Škromach.
Zdeněk Škromach. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dva byty celkem za 5 milionů (s hypotékou na 3) si koupil také současný ministr vnitra a jednička na pražské kandidátce ČSSD Martin Pecina, ještě jako předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Hypotéky, úvěry, vyrovnání s manželkou

Už legendárním dlužníkem této sněmovny se stal Daniel Petruška (ODS). Jeho hypotéka dosáhla 10 milionů korun, k tomu se přiřadila půjčka od soukromého věřitele za další milion a půl.

Ve světle této částky za ním o polovinu zaostává s pětimilionovou hypotékou odcházející předseda jeho strany Mirek Topolánek.

U banky si půjčil přes 5 milionů i předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), a to u rakouského ústavu Privat Bank AG Linz.

Jan Vidím (ODS) splácí pětimilionovou půjčku od Jiřího Vidíma.

Za těmito dlužníky pak zbytek sněmovny pokulhává. Vlasta Parkanová (dříve KDU-ČSL, teď TOP 09) přes 3 a půl milionu, Jiří Paroubek necelé 3 miliony v roce 2007.

Jaroslav Fiala (ČSSD) přiznal nesplacené majetkové vyrovnání s Jaroslavou Fialovou 1 milion a 600 tisíc.

Rychlým splacením se naopak může pochlubit David Šeich (ODS). Za rok 2007 přiznává hypotéku 2 a půl milionu korun, rok nato už nic. Aktuálně.cz potvrdil, že ji splatil. Vzhledem k tomu, že za rok 2008 přiznává prodej akcií za 5 milionů, měl z čeho.

Umíme vydělat i bokem

Poslanecký plat a náhrady nejsou pro řadu zákonodárců jedinými zdroji příjmů.

V tomto směru vyniká Boris Šťastný z ODS. Za soukromé poradenství a podnikání inkasoval v roce 2007 milion korun, o rok později to už bylo dva a tři čtvrtě milionu. Poradenství pro Správu Pražského hradu mu pak vyneslo navíc kolem 200 tisíc po oba roky.

Jan Bauer (ODS) si v roce 2007 zase přivydělal jako insolvenční správce - dostal odměnu přes půl milionu korun. Další půlmilion dostal jako starosta Prachatic.

Vynést může i členství ve správních nebo dozorčích radách. Tomáš Dub z ODS si takto v Pražské teplárenské přišel v roce 2007 na odměnu přesahující milion korun.

Tomáš Hasil (ODS) si zase přivydělal jako vládní zmocněnec pro Mistrovství světa v lyžování v roce 2009. V letech 2007 a 2008 si tak ročně přišel na bezmála čtvrt milionu korun.

Nezapomeňme, že mezi poslanci jsou i umělci. Na případu bývalého herce (a bývalého ministra) Vítězslava Jandáka (ČSSD) je ovšem vidět, že reprízované hry či filmy moc nenesou - ročně kolem 25 tisíc.

Hodinky, obrazy, sochy

Poslanci musejí přiznávat i dary, které stojí víc než 10 tisíc korun a souhrně vyšplhají na hodnotu 100 tisíc.

O narozeninových dárkách Ivana Langera z ODS se už psalo - hodinky za 300 tisíc, umělecké předměty, ať už darované nebo koupené za 380 tisíc.

Někteří z nás věří akciím

Investice do akcií nebo podílových fondů naopak není mezi poslanci příliš populární.

Kateřina Konečná.
Kateřina Konečná. | Foto: KSČM

Výjimkou je v tomto směru předseda lidovců Cyril Svoboda. Do fondů uložil 3,5 milionu korun.

O něco opatrnější je Ladislav Šincl (ČSSD) - přes 800 tisíc, nebo Václav Mencl (ODS - přes 600 tisíc. A čtvrt milionu se rozhodla do cenných papírů investovat i komunistka Kateřina Konečná.

Podílové listy za milion naopak prodal sociální demokrat Bohuslav Sobotka.

Proč chybí rok 2006

V pátrání po majetku poslanců narazí člověk na černou díru - tou je rok 2006. Před ním jsou k dispozici, byť stručné a leckdy nicneříkající přiznání, po něm onen registr podle nového zákona.

Za rok 2006 totiž měli zákonodárci odevzdat přiznání v první půlce roku 2007. To už ale platil nový zákon, který ale na přiznání z roku 2006 nepamatoval.

Sněmovna nebo Senát tak ani nesměly přiznání těch zákonodárců, kteří je chtěli předložit alespoň dobrovolně, evidovat.

 

Právě se děje

Další zprávy