Karolína Peake: Myslím, že vládu chce položit Kalousek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 10. 2011 11:37
Rozhovor s vicepremiérkou za Věci veřejné o soudržnosti koalice
Na schůzi vlády
Na schůzi vlády | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Nejsme soudržnou koalicí a kdoví, jak dlouho tato vláda vydrží." Tak by se dal stručně shrnout pohled vicepremiérky za Věci veřejné Karolíny Peake na současnou vládní koalici.

Jenže to se o současné trojkoalici říká od začátku, paradoxně tak může vydržet celé volební období. Momentálně se ale právě Věcem veřejným pád vlády moc nehodí - preference dlouhodobě klesly pod hranici volitelnosti. Naposledy jim tento týden průzkum STEM přisoudil pouhá 3 procenta.

Navíc soudržnost koalice momentálně ohrožuje pošilhávání po příštím - volebním - roce. Senátní a krajské volby udělají z koaličních partnerů soupeře v politickém ringu. A v roce 2013 už budou pošilhávat po nových volbách do sněmovny - pokud ovšem nepřijdou nějaké předčasné.

Jinými slovy: co vláda neprosadila letos, v dalších letech bude prosazovat jen obtížně nebo vůbec.

A.cz: Prosadila už koalice ve sněmovně všechny reformní zákony, které chtěla? Rok, kdy měla tuto šanci, pomalu končí…

Přijetí zákonů ještě neznamená, že všechno bude fungovat, jak jsme si představovali. Uvidíme, jaké budou dopady reforem v prvním roce. Já ale na naší velkou reformu pořád ještě čekám - a to je ta protikorupční. Že by se dalo říct - teď jsme se posunuli skutečně mílovými kroky, tak to jsme se tedy neposunuli.

A.cz: Bude vůle to změnit?

Některé zákony se podařily. Zákony o trestní odpovědnosti právnických osob nebo o veřejných zakázkách leží ve sněmovně. U jiných ale už tu vůli necítím. Teď jsou v přípravě, uvidíme, až přijdou na vládu.

A.cz: U kterých konkrétně ji necítíte?

Znovuzavedení institutu účinné lítosti, bylo to kupodivu i zavedení registru přestupků. Po incidentech ve Šluknovském výběžku se ukázalo, že po registru volají i starostové a začali za to bojovat i koaliční partneři. Ale když jsem dosedla do úřadu, měla jsem na stole návrh na zrušení tohoto bodu v protikorupční strategii. Nakonec bude.

Cestou na koaliční jednání
Cestou na koaliční jednání | Foto: Ludvík Hradilek

Rekonstrukce vlády? Až po podzimních sjezdech

A.cz: V létě se mluvilo o tom, že rekonstrukce vlády se dá očekávat v listopadu, až projdou ve sněmovně zákony vrácené Senátem. Začalo se o tom už mluvit?

V tuhle chvíli se o ní nijak nemluví. Je možné, že po klíčových kongresech ODS a TOP 09 dojde k nějakým pohybům uvnitř těchto stran a pak bychom na to museli reagovat.

A.cz: Mají Věci veřejné nějaké priority? Stále se v kuloárech mluví, že byste měli zájem o ministerstvo spravedlnosti…

V tuhle chvíli jsme pevně usazeni na pozicích, na kterých jsme, a snad se nám na nich podaří dosáhnout maximum.

Myslím, že Kalousek chce položit vládu

A.cz: V koalici teď zjevně narůstá nervozita. Jaký to má důvod?

Nevím, čím by to mohlo být, kromě volebního roku před námi.

A.cz: Ale tu nervozitu cítíte?

Cítím. Mám pocit, že zatímco v minulém roce byly různé tahanice, ale záleželo nám všem na tom, aby koalice vydržela, tak myslím, že teď už to tak není.

A.cz: Koho podezíráte?

Z pana ministra Kalouska mám někdy dojem při vyjednávání, že je mu příjemné, když se situace hrotí. Ale byl by rád, aby tím, kdo to vyhrotí a položí vládu, byl někdo jiný. Ideálně Věci veřejné.

Naší šancí je čas, pád vlády by byl smrtící

A.cz: Ale oni zase tvrdí totéž o vás…

Je asi jasné, že Věci veřejné si nepřejí, aby tato vláda padla. Pro nás by to nebylo výhodné, na to nemusí být nikdo génius, aby viděl, jaké máme v tuto chvíli preference. Pro nás je šance na přežití prosadit něco z našeho protikorupčního programu, pro nás je čas důležitý.

A.cz: Jak moc jste soudržnou koalici?

Jako soudržnou koalici bych to teda rozhodně nepopsala. Řekla bych, že daleko víc času a energie věnujeme vzájemnému vyrovnávání sil a bojům mezi sebou, než bojem s opozicí a obhajováním toho, co koalice dělá. Pro mě je to obrovské zklamání. Myslela jsem, že poté, co vybojujeme koaliční smlouvu a vykolíkujeme to hřiště, že to bude fungovat minimálně do krajských voleb. Bohužel to tak není. Vzájemný boj opravdu trvá.

A.cz: Dobře, ale podívejme se hned k vám: novináři třeba dostali mailem komentář k ocenění ministra Kalouska ekonomickým časopisem, že ve skutečnosti umí jen "tupé škrty". Nebyl to komentář lídra opozice, ale předsedy vašeho poslaneckého klubu Víta Bárta. Začala už tedy válka v koalici?

Ta začala v okamžiku, kdy tato koalice vznikla. Je to tak, vzájemně se neustále sledujeme, jestli jeden druhého nepodrážíme. Přesouvá se jen ohnisko té války.

A.cz: Kam se přesunulo teď?

Foto: Ludvík Hradilek

Předtím jsme měli dojem, že ODS a topka jsou proti nám v jednom šiku - tak také postupovaly při dubnové vládní krizi. To byla naprosto jednotná ofenziva. Teď už jednota ODS a TOP 09 není zdaleka tak silná. Přesouvá se to spíš tematicky. Pokud jde o DPH, jejich jednota proti nám dál trvá, protože obě strany by ji rády zvýšily na 19 procent, jinde ale zas vidím jiskření mezi ODS a TOP 09.

A.cz: A není to teď častěji ODS a VV proti TOP 09?

Neřekla bych, že je to dlouhodobá strategie. Říká se: dva jsou rada, tři jsou zrada. Vždycky je to tak, že se dva spojují proti jednomu.

Vítek je nepostradatelný, i když občas škodí

A.cz: Je pravda, že v úterý chystal Vít Bárta ostré prohlášení proti ministru Kalouskovi, ale předsednictvo VV mu to rozmluvilo?

Týkalo se to výstupu na vládě, který jsme s panem ministrem měli (Miroslav Kalousek údajně na vládě Karolíne Peake řekl, že nikdy nepoznala pořádného chlapa - pozn. A.cz). Vítek Bárta se mě chtěl viditelněji zastat a já si to nepřála. Z té konverzace jsem rozhodně nevyšla jako poražená, nechci být za jednu ženskou ve vládě, která není schopná si to s kolegou-mužským vyříkat. Byla bych bývala ráda, kdyby se mě na té schůzi vlády zastal nějaký chlap. Nic takového se nestalo, ale rozhodně z toho nebudu dělat skandál. Pan ministr ví, co řekl, to že to potom popřel, je pro mě jen doložením jeho způsobu chování. Už se k tomu nebudu vracet.

A.cz: Když jste zmínila preference, zatím poslední vám přisoudil jen 3 procenta a i ostatní průzkumy ukazují tento trend. Co proti tomu chcete dělat?

Pro nás je šance jen čas, kdy si to můžeme odpracovat a mít výsledky. Ocitnout se ve velké politice není snadné. Tlaky - kupodivu nejvíc ze strany koaličních partnerů - jsou tak silné, že si to dopředu představit neumíte. A tak někdy působíte nekonzistentně, hystericky, jako nejmladší ze tří dětí, které má jedinou šanci se prosadit - ječet hodně nahlas a hodně hystericky. A to moc nepůsobí dobře.

A.cz: Ale není horší spíše nálepka VV jako "firemní sekty"?

To je nálepka, kterou jsme dostali hned na začátku po volbách, když se začalo mluvit o propojení Věcí veřejných a ABL. Začalo se spekulovat, kdo je Vít Bárta, kdo založil Věci veřejné, jaké je tu napojení na ABL. Já to tak nevidím. Jsem v té straně od roku 2006.

A.cz: Ale i u vás se přeci mluvilo o nutné "debartizaci"…

Vítek Bárta je dominantní člověk a musím říct, že si to bez něj neumím moc představit. Je výborný analytik, umí se pohybovat ve vysoké politice. A taky dělá spoustu bot, které nás potom poškozují. Neřekla bych, že jeho role je vždycky jenom pozitivní. Ale já ho považuji za nepostradatelného člena strany.

 

Právě se děje

Další zprávy