Koalice se láme na daních, VV chtějí podstatné změny

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 9. 2011 15:05
ODS je ochotna jednat o dílčích změnách, ne o podstatě návrhu
Táhneme za jeden provaz. Nebo ne?
Táhneme za jeden provaz. Nebo ne? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jedna z klíčových reforem současného koaličního projektu - daňová reforma - se dostala do úzkých.

Věci veřejné chtějí podstatné změny zákonů o daních, které už schválila vláda a které teď míří do sněmovny.

"Na tom může skončit koalice," prohlašuje předseda VV Radek John. A předseda poslanců VV Vít Bárta mluví o "podstatných problémech v koalici".

"Nechci to zlehčovat, ale prakticky na každém zákoně může skončit koalice," lakonicky se usmívá předseda poslanců za ODS a koaliční vyjednavač Zbyněk Stanjura.

VV: Nechte stravenky!

Na daňové reformě VV vadí, že ruší superhrubou mzdu a opět zavádí zdanění jen hrubé mzdy. Partaj žádá zachovat daňové zvýhodnění stravenek a také podporu podnikatelů, kteří zaměstnávají zdravotně postižené.

Otázkou ovšem je, co udělají Věci veřejné, pokud koaliční partneři na jejich návrhy nepřistoupí.

"Věci veřejné jsou v pasti: všichni jejich ministři zvedli na vládě ruku pro daňové změny, takže podle koaliční smlouvy by pro ni měli zvednout ruku i všichni jejich poslanci," komentoval to předseda poslanců TOP 09 a koaliční vyjednavač Petr Gazdík.

Prakticky stejných slov - že "VV jsou v pasti" - použil i vyjednavač za ODS Stanjura.

Kdo bude viník rozpadu koalice?

"Kalouskova strategie teď je nejednat a zkusit to ve sněmovně proválcovat, takže to bude další konflikt," stěžuje si John.

A namítá, že ministři za VV ve vládě načetli námitky ohledně stravenek i superhrubé mzdy. Připouští nicméně, že skutečně všichni zvedli ale ruku pro daňovou reformu, která se tak stala vládním návrhem.

V případě, že by na daňové reformě skutečně koalice skončila, mohly by tak zbývající dvě strany ukázat prstem na VV jako na viníka rozpadu koaličního projektu.

ODS tvrdí, že jednat chce a neměla by problém ustoupit v otázce stravenek.

"Budeme chtít znát čísla o stravenkách nebo závodním stravování. Pokud se stravenky týkají až 80 procent zaměstnanců, tak to není žádná daňová výjimka," vysvětluje postoj ODS Zbyněk Stanjura.

Přes hrubou mzdu "nejede vlak"

Naopak s nápadem zachovat superhrubou mzdu narazí Věci veřejné i u ODS.

"Můžeme ještě jednat a budeme jednat o parametrech, ale ne o podstatě. Nechat superhrubou mzdu by znamenalo, že by vláda musela předložit úplně jiný zákon," říká Stanjura.

A už vůbec nechce moc komentovat další představu VV: zvednout daně podnikatelům, proti čemuž se už dřív postavily svorně ODS a TOP 09.

"Kalousek chrání nejbohatší. Klidně by se daň pro podnikatele dala zvednout o procento," opět si postěžoval předseda VV Radek John.

Konflikt má teď vyřešit finanční skupina expertů a pak politické jednání v koalici, která by pak musela ve sněmovně předložit společný návrh změn daňových zákonů.

Konflikt kvůli daňové reformě není v koalici momentálně jediným. Kvůli státnímu tajemníkovi pro EU, kterého prosadil premiér Petr Nečas (ODS) proti vetu TOP 09, mluví Schwarzenbergova strana o "dvojím porušení koaliční smlouvy". A chce smírčí řízení.

Koaliční roztržku, při které ministři za TOP 09 dokonce nešli na jednání kabinetu, vyvolalo i angažmá kontroverzního Ladislava Bátory ve vysoké funkci na ministerstvu školství. TOP 09 mluvila o "prorůstání extremismu" do státní správy. Nakonec se smířila s tím, že Bátora přestane být personálním ředitelem ministerstva a přesune se na jinou vysokou pozici v kabinetu ministra.

 

Právě se děje

Další zprávy