Koalice znovu ve sporu. Po Bátorovi vadí eurotajemník

Tereza Šídlová
31. 8. 2011 19:30
Vláda přes protesty TOP 09 schválila zřízení státního tajemníka pro EU
Nečas a Schwarzenberg.
Nečas a Schwarzenberg. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Původně měl funkci státního tajemníka pro Evropské záležitosti zastávat v Bruselu dobře známý lobbista Ivan Hodač, šéf Evropské asociace automobilových výrobců.

Nakonec padla volba na veřejnosti neznámého a méně nápadného Vojtěcha Bellinga. Úředníka, který se s premiérem Petrem Nečasem zná už z doby jeho ministrování na resortu práce a sociálních věcí ve vládě Mirka Topolánka.

Přesto se koalice znovu ocitla ve sporu. TOP 09 se obává vzniku "skoroministerstva" pro Evropu v režii ODS a požaduje smírčí řízení v koalici.

Občanští demokraté navíc k prosazení této nové pozice využili spor o jiného úředníka: Ladislava Bátoru. Nečas začal nový post projednávat minulý týden, kdy se ministři "topky" kvůli Bátorovi jednání vlády neúčastnili.  

Žádné kvaziministerstvo

"Moje funkce by měla mít úplně stejnou úroveň jako jakýkoli náměstek české státní správy, rozhodně nic víc. Není to žádná funkce kvaziministra," řekl Aktuálně.cz sám Belling.

Z neznámého muže se tento mladý kariérní úředník stal objektem sporu mezi těžkými vahami české politiky.

"Nechci být objektem mediálních či politických přestřelek, jsem úředník a mám určitý úřední étos," dodal.

Spor o eurotajemníka se táhne rok. Ve zkratce se dá popsat na příkladu jedné vlivné bruselské schůzky Rady pro všeobecné záležitosti, kde se například připravují velké premiérské summity.

Poté, co vláda Petra Nečase zrušila pozici ministra pro EU, na ni jezdí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.  Od začátku se právě téhle pravidelné ministeriády nechtěl Schwarzenberg vzdát.

"To, že na tyto rady jezdí ministr zahraničí, se stalo zvykovým právem. V tuto chvíli není důvod to nějak zpochybňovat. Je to rada ministrů, kam má právo jezdit ministr, což by mohl být každý ministr, ale není nutné to měnit," říká Belling.

Narušená důvěra

Se Schwarzenbergem na tyto schůzky jezdí už nyní coby vrchní ředitel Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády. Tak se jmenuje jeho současná funkce u Nečase.

ODS návrh, který zřizuje pozici státního tajemníka pro EU, předložila poprvé minulý týden, tedy v době, kdy se ministři TOP 09 neúčastnili jednání vlády.

Evropská komise.
Evropská komise. | Foto: Naďa Straková

"Postup pana ministerského předsedy považujeme za vážné narušení důvěry koaličních partnerů," řekl pak Schwarzenberg novinářům.

"Jako příklad dávám, že poslední verze té změny jednacího řádu vlády byla vložena dnes v devět hodin ráno, kdy také začalo jednání vlády, takže nebyla nejmenší možnost se tím zabývat, což je na pováženou," dodal.

Konzervativní kruhy

Belling začínal svou úřednickou kariéru před devíti lety na ministerstvu zahraničí. S Nečasem se poprvé setkal před pěti lety na ministerstvu práce a sociálních věcí, kde tehdy vedl odbor rodinné politiky. S resortem spolupracoval i v době, kdy působil na německé univerzitě v Heidelbergu.

S Nečasem se znovu potkali na Úřadu vlády, do jehož do evropské sekce Belling nastoupil za dob úřednického kabinetu.

Úředník se v minulosti angažoval také v konzervativním Občanském institutu, jehož ředitelem je Roman Joch, premiérův poradce pro lidská práva a zahraniční politiku. Jeho jmenování vyvolalo nesouhlas mezi experty na lidská práva z nestátního sektoru.

Další člověk z Občanského institutu, Matyáš Zrno, nedávno nastoupil na Úřad vlády coby zástupce zmocněnkyně pro lidská práva, Moniky Šimůnkové.

 

Právě se děje

Další zprávy