John píše knihu o politice: Zatím mám tu syrovou hrůzu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 1. 2011 20:11
Na vládě je idyla, na koaličních jednáních ne, líčí atmosféru v koalici ministr vnitra
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ještě nevím, jestli budu znovu kandidovat na předsedu Věcí veřejných, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr Radek John. Zatím ale odmítá kohokoliv podpořit, dokud "ušlechtilí koně nebudou stát na startovní čáře".

Květnatý slovník má ostatně tato někdejší mediální hvězda v oblibě.

A političtí spojenci i protivníci se můžou těšit na jednu věc: že se jednou stanou aktéry jeho vzpomínkové knihy, kterou prý už připravuje.

Vnitro řídím já!

A.cz: Média upozornila, že vaším statutárním zástupcem se stal ve vší tichosti Michal Moroz, ačkoliv za ODS je 1. náměstkem Jaroslav Salivar. Mám tomu rozumět jako válce s ODS?

Můj statutární zástupce, státní tajemník, je František Vavera (kterého nominovaly Věci veřejné - pozn. A.cz).Se svými náměstky se velmi radím a to rovným dílem.

A.cz: Má už ale náměstek Moroz prověrku, o které mluvil premiér jako o podmínce jeho setrvání ve funkci?

Pan premiér musí dobře vědět, že udělení prověrky trvá 9 měsíců. Pan Moroz si požádal o prověrku, když se dostal na pozici náměstka po mém příchodu. On už tu pracoval za ministra Peciny z ČSSD. Zatím uplynulo 6 měsíců, po 9 měsících si řekněme.

A.cz: A vyříkáte si vždy tyto věci s premiérem?

Vláda je naprostá idyla, protože věci na vládu jsou předjednány na koaličních jednáních. A pak máme samotné koaliční rozhovory, kde si velmi upřímně pojmenováváme, co si která strana o druhé myslí. A to není vůbec žádná idyla. Ale je to jediný způsob, jak může koalice fungovat. Ty mediální přestřelky jsou jen dozvuky a poloviční idyla proti jednáním za zavřenými dveřmi.

A.cz: Mluví a píše se o tom, že za váš resort mluví častěji Vít Bárta nebo že ministerstvo fakticky řídí náměstek Moroz...

To mě fakt pobavilo. Ve chvíli, kdy byla strategie proti korupci, neřekl Vít Bárta ani slovo. Tato pověst vznikla v době, kdy se vyjednávala ekonomika. Na poradu ekonomických ministrů chodí za Věci veřejné Bárta a Jankovský. A tam Bárta mluvil za ekonomiku jak ministerstva školství, tak vnitra. A z toho se traduje, co už není opravdu pravda.

Zůstat předsedou? Uvidíme...

A.cz: Vám nevadí image loutky?

Foto: Ludvík Hradilek

Mě je to úplně jedno.

A.cz: Budete znovu kandidovat na předsedu?

Já to velmi zvažuji. Teď je třeba budovat krajské struktury Věcí veřejných. A když budu mít pocit, že tu je osobnost, která to dokáže, tak jí podpořím. Když takovou osobnost ještě neuvidím, budu kandidovat sám.

Ale záleží i na vztazích v koalici: pozice předsedy koaliční strany mi umožňuje větší razanci při prosazování představ naší strany. Ale pokud se konečně dohodneme a začneme pracovat a konečně budeme řešit důchodovou a zdravotní reformu a nastane klid na práci, pak nemusím být předsedou strany. Pokud ne, tak budu kandidovat.

A.cz: Vidíte takovou osobnost v Karolíně Peake?

Já ji mám velmi rád. Spolupracovala také na strategii boje proti korupci.

A.cz: Navíc je to ona, kdo má budovat krajské struktury VV...

No, ano, má to za úkol. Dokonce té myšlenky, že by byla po dlouhé době předsedkyně strany, se vůbec nezříkám. Myslím, že je velmi pozoruhodná. Ale že bych už teď, dva měsíce předem, řekl, že ji podpořím, to ne. Je to dostih. Ale už teď by se mi nezdálo správné podpořit v kandidatuře kteréhokoliv z ministrů, protože nás čeká hodně práce.

A.cz: A co Kateřina Klasnová, která také projevila zájem?

Nesmírně si jí vážím. Právě proto nechci podpořit žádné jméno, dokud nebude vypsán ten dostih. Až budou stát ušlechtilí koně na startovní čáře, vyhlásím své rozhodnutí.

Napíšu knihu, těšte se!

A.cz: Vít Bárta už vloni pro náš deník řekl: Radek John se musí rozhodnout sám, každý má své vzestupy a sestupy. Stojí pro vás teď otázka tak - buď zůstat předsedou, nebo ministrem?

Rozhodně ne. Šle jsem do politiky jen proto, abych sám sobě dokázal, jestli lze tady rozhýbat boj proti korupci natolik, že nebudou šetřeny velké ryby. Pokud by se to nepodařilo, tak bych z politiky odešel. Samozřejmě by pak vznikla kniha, která by byla velkým hororem.

A.cz: To zní jako výhrůžka koaličním partnerům...

První kapitoly té knihy jsou napsané a zatím je to horor. Doufám, že se žánr změní.

A.cz: Máte je opravdu na papíře?

Samozřejmě. ... No ne, je to takhle: všichni mi od začátku říkali - piš si deník. Já má zatím tu syrovou hrůzu. Pak bych jí musel trochu upravit, aby byla přístupná.

A.cz: A vyjde to, i když ta vláda vydrží své funkční období?

Ne, ne. Já jsem slíbil bilanční knížku ve svém životě a jednou ji napíšu. Ale ten žánr se může změnit - jestliže se vláda zmátoří, přestane se dohadovat o drobnostech a začne pracovat, tak tím se to oddaluje a bilanční knížka bude za dlouho.

Ministrem zůstanu

A.cz: V případě, že nebudete kandidovat na předsedu, zůstanete ministrem?

Vůbec by mě nenapadlo, že bych nezůstal ministrem. Ale dneska si říkám, že budu kandidovat i na předsedu.

A.cz: Není ale pravda, že při předvánočních jednáních, kdy byla koalice rozkolísaná, byl ve hře i váš přestup na ministerstvo pro místní rozvoj?

Foto: Ludvík Hradilek

Vůbec ne, naprosto nepřipouštím.

A.cz: Tvrdíte, že se o tom vůbec nemluvilo?

Jednou tam padla nějaká věta a já jsem řekl, že to kategoricky vylučuji. Při těch jednáních padlo mnoho věcí. Když jsme z jednoho jednání odešli už po deseti minutách, tak také padlo: už se tu nebudeme trápit, prostě končíme.

A.cz: Označil byste se po tom půlroce vlády za úspěšného ministra?

Když se podíváte na úspěchy ministerstva vnitra, tak se podařila řada věcí: čelit povodním, teroristické hrozbě, uspořádání voleb, prosazení protikorupční strategie...

A.cz: Promiňte, ale ty volby by přece proběhly, ať už by tu seděl jakýkoliv ministr...

Ne, já říkám: resort splnil všechny úkoly a dobře, a neúspěšný ministr zpravidla řídí resort, který nějaké úkoly nesplnil. Všechno funguje. Druhá věc je mediální obraz. A já myslím, že jsem byl napadán úplně nejvíc ze všech. Každý ministr mi po straně říká: co by jinému prošlo, tobě neprojde.

A.cz: A nevadí vám komentáře, že jste nekompetentní ministr?

Není nic staršího, než včerejší noviny.

A.cz: A co poměrně citelný pokles popularity?

Ale to je podle toho, jak se to bere. Dočtu se - to bylo známkování: druhý nejnepopulárnější ministr, a zároveň jsem čtvrtý nejdůvěryhodnější. A když vezmete popularitu, já jsem stále ještě osmý nejpopulárnější politik. Asi osmdesáti dalším se o tom ani nesní. Správně řekla Karolína Peake, že Radek John vyletěl tak vysoko, že odsud nešlo než padat.

A.cz: Řekl jste, že musíte rozhýbat reformy a "konečně začít pracovat". Znamená to, že je někdo brzdí?

Tak v některých stranách jsou kmotři, kteří by boj s korupcí nejraději úplně zastavili. Myslím ODS i sociální demokracii. Myslím strany, které jsou financovány pomocí kmotrů. Kmotry tohle nebaví.

 

Právě se děje

Další zprávy