Hodnocení politiky se nelepší. Spokojenost je pětinová

mp
21. 4. 2008 15:05
V průzkumu agentury STEM si nepolepšil ani Klaus
S vládou Mirka Topolánka nebyla v březnu spokojena ani třetina lidí
S vládou Mirka Topolánka nebyla v březnu spokojena ani třetina lidí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidí spokojených s politickou situací v zemi nepřibývá. Podle dubnového průzkumu agentury STEM je jich pouhá pětina. Mezi občany si výrazně nepolepšil ani prezident Václav Klaus.

Jeho úřad patří tradičně mezi nejlépe hodnocené ústavní instituce. Minulý měsíc ale bylo podle STEM s prací prezidenta spokojeno pouze 59%, což bylo nejméně za poslední dva roky. V dubnu pochválilo Klausovu práci jen o procento více dotázaných.

Oproti jiným institucím ale prezidentovu činnost kladně hodnotí lidé napříč politickým spektrem. Klausovu práci oceňuje třetina voličů KSČM a dokonce polovina sympatizantů sociální demokracie.

Nejspokojenější jsou voliči ODS

Celkově jsou ale lidé v hodnocení činnosti politických institucí velmi skeptičtí. Českou vládu hodnotí za poslední měsíc kladně 28% respondentů a parlament pak jen 26%.

Dubnová čísla tak nijak nevybočují z dlouhodobých statistik - od září 2006 se kladné hodnocení vlády nevyšplhalo přes 40 procent.

Nejspokojenější jsou ve všech sledovaných statistikách voliči ODS - 88% chválí práci prezidenta, dvě třetiny vládu a více než polovina byla spokojená s prací parlamentu a politickou situací v zemi.

Průzkum agentury STEM probíhal mezi 1. - 8. dubnem 2008 a zúčastnilo se ho 1341 občanů České republiky vybraných podle kvótního výběru.

Dále čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy