Spokojenost s prezidentem je nejnižší za dva roky

mp
17. 3. 2008 17:43
S politickou situací je spokojeno 23 procent lidí
Václav Klaus při inauguračním projevu
Václav Klaus při inauguračním projevu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čím dál méně Čechů je spokojeno s tím, jak pracuje úřad prezidenta republiky vedený Václavem Klausem. Podle březnového průzkumu agentury STEM hodnotí práci hlavy státu kladně 59 procent respondentů, což je vůbec nejmenší podpora za poslední dva roky.

Agentura se ptala lidí v prvním březnovém týdnu - bylo to tedy krátce po volbě nové hlavy státu, v níž Klaus vyhrál, a těsně před tím, než byl podruhé inaugurován.

Ještě v listopadu loňského roku Klausovu práci přitom chválilo 70 procent lidí. Pak už ale křivka spokojenosti u tradičně velmi kladně hodnoceného úřadu prudce klesala.

V porovnání s ostatními ústavními institucemi si však prezidentský úřad stále vede nejlépe. S prací parlamentu vyjádřilo spokojenost 24 % dotázaných, s vládou pak 29 %.

O současné politické situaci se kladně vyjádřilo 23 procent lidí. Oproti únorovému šetření si ale politici v očích veřejnosti o tři procenta polepšili.

Stále si však nedokázali získat důvěru ani čtvrtiny občanů. To se jim naposledy podařilo v červnu loňského roku.

Na hodnocení má vliv materiální situace občanů, politická orientace, věk i vzdělání.

"Mezi nespokojené občany patří zejména lidé nad 60 let (85 %), lidé se základním vzděláním nebo vyučení a ti, kteří pracují v děnických profesích (82 %). Největší zastoupení nespokojených občanů je však mezi těmi, kteří přiznali, že materiální situace jejich domácností je špatná (94 %)," rekapituluje zpráva STEM.

V průzkumu odpovídalo 1320 respondentů vybraných podle metody kvótního výběru.

DÁLE ČTĚTE:

 

Právě se děje

Další zprávy