Češi přišli na chuť Paroubkovi. Je třetí nejoblíbenější

Red Dom
16. 1. 2008 14:32
Popularita politiků ODS padá, kromě Béma.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládou zavedené reformy si vybírají svoji daň. Popularita všech představitelů ODS se podle posledního průzkumu veřejného mínění propadla.

Vůbec nejvíc se to dotklo premiéra Mirka Topolánka, ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Všem třem od listopadu ubylo sedm procent příznivců a mají historicky nejnižší podporu.

Premiér Topolánek je v současnosti v žebříčku oblíbenosti až devatenáctý. Zatímco před rokem ho podporovalo 46 procent Čechů, dnes je to pouhých sedmadvacet.

ČSSD se hřeje na výsluní přízně 

Opačný trend má obliba šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Toho koncem roku 2007 příznivě hodnotilo 36 procent Čechů, dnes je to 44.

Jak si stojí politici?
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Jak si stojí politici?

1. P. Bém (ODS) 52 2. B. Sobotka (ČSSD) 50 3. J. Paroubek (ČSSD) 44 4. K. Schwarzenberg (nez.) 43 5. Z. Škromach (ČSSD) 41 19. M. Topolánek (ODS) 27 26. J. Čunek (KDU-ČSL) 18

Údaje v procentech představují součet hodnocení "velmi příznivý" a spíše příznivý"

Nejpopulárnějším českým politikem zůstává dál pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém. Je jediným, koho si oblíbila nadpoloviční většina Čechů.

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. 

V první pětici už však doplňují výhradně politici opoziční ČSSD doplnění ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Na druhém místě je místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, šéf opozice Jiří Paroubek se probojoval na třetí místo, Schwarzenberg je čtvrtý a další místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pátý.

Bursík vypadl z první pětice 

Vedle politiků ODS poklesla obliba také předsedy Strany zelených Martina Bursíka a ministryně obrany Vlasty Parkanové. Oba se poprvé od září 2006 neobjevují mezi pěti nejoblíbenějšími politiky.

Příznivý názor na šéfa třetí vládní strany KDU-ČSL Jiřího Čunka má v současnosti pouze 18 procent lidí, což je nejméně od prosince 2006, kdy STEM začal jeho oblibu měřit.

STEM provedl průzkum na reprezentativním vzorku obyvatel České republiky, od 2. do 8. ledna se ptal 1362 respodentů.

 

Právě se děje

Další zprávy