Spokojenost s politikou vzrostla. Ale jen na pětinu

mp
17. 1. 2008 16:05
Z institucí lidé nejlépe hodnotí prezidenta
Sál poslanecké sněmovny. Ilustrační foto
Sál poslanecké sněmovny. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Občanů spokojených s politickou situací v Česku přibylo. Ale ne mnoho. Pozitivně se o stavu české politiky v průzkumu agentury STEM vyjádřilo jen 22 procent dotázaných.

Oproti prosincovému průzkumu je to ale o šest procent víc. Nejspokojenější jsou lidé s vyšším vzděláním a občané s dobrou životní úrovní. Ani podpora v těchto skupinách ale není víc než poloviční.

Skepsi nad stavem české politiky tradičně vyjádřili lidé nad šedesát let (84 procent) a lidé s nízkým životním standardem (93 procent).

Z institucí lidé vyzdvihují prezidenta

U občanů se netěší dobré pověsti ani politické instituce. Jedinou výjimkou je úřad prezidenta republiky, s nímž vyjádřily spokojeny dvě třetiny respondentů.

U ostatních institucí křivka spokojenosti strmě klesá. Práci vlády na konci roku ačilo v lednovém průzkumu za dobrou jen 29 procent lidí, činnost parlamentu dokonce jen čtvrtina respondentů.

"Kritičtí jsou zejména důchodci, nezaměstnaní a lidé bez středoškolského vzdělání," uvádí v souhrnné zprávě agentura STEM.

Spokojenost občanů také odrážely jejich stranické preference. Práci prezidenta, parlamentu a vlády nejvíce oceňovali voliči ODS a dalších koaličních stran.

Například ale u voličů KSČM nedosahovala spokojenost ani deseti procent. Výjimkou byl ale překvapivě prezident Klaus, jehož práci pozitivně ohodnotilo 42 procent příznivců komunistické strany.

DÁLE ČTĚTE:

 

Právě se děje

Další zprávy