Heger do důchodu nechce, bude lékařem nebo poslancem

Radek Nohl Radek Nohl
13. 7. 2013 7:05
Leoš Heger je nejdéle sloužícím českým ministrem zdravotnictví po roce 1989
Leoš Heger.
Leoš Heger. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Leoš Heger je nejdéle sloužícím českým ministrem zdravotnictví po roce 1989, ale už teď je jisté, že jeho kariéra v čele resortu je nyní u konce.

Do důchodu se ale 65letému lékaři nechce. Heger plánuje, že ve volbách bude znovu kandidovat za TOP 09 do sněmovny. Měl by být podle informace deníku Aktuálně.cz lídrem kandidátky v Královéhradeckém kraji.

Hegerovi se během tří let podařily protlačit zákony, podle nichž pacienti musí zaplatit za takzvanou nadstandardní péči, mohou si připlatit za to, aby je operoval jimi vybraný lékař nebo se zvýšil poplatek v nemocnici ze 60 na 100 korun. Některé tyto změny ale před jeho koncem v čele resortu Ústavní soud nedávno zrušil.

Heger politiku opustit nechce

Když nyní o křeslo ve vládě definitivně přišel, bude až do voleb sedět ve sněmovně za TOP 09. Politickou kariéru ale i poté na hřebík nepověsí.

"Budu se ucházet ještě ve volbách do Poslanecké sněmovny. Bude záležet, jak budou ty volby brzy. Když se do sněmovny nedostanu, tak se vrátím do nemocniční sféry, alespoň na částečný úvazek," prohlásil pro Aktuálně.cz Heger.

Dodal, že se v TOP 09 mluví o tom, že bude lídrem kandidátky v Královehradeckém kraji. "Je to celkem pravděpodobné," podotkl.

Leoš Heger ve své kanceláři, podívejte se na fotky:

Úkoly pro nového ministra

Heger přes třináct let vedl Fakultní nemocnici v Hradci Králové, jejíž vedení opustil až před svým vstupem do vysoké politiky. Teď ale ministerstvo zdravotnictví předal svému nástupci.

"Musí se připravit na úhradovou vyhlášku, to je nejchoulostivější bod pro další rok," odpověděl Heger na otázku, co nového ministra čeká.

"Současná vláda neumožnila zvýšení plateb za státní pojištěnce. Pokud tedy bude hospodařit s penězi, které v systému jsou, tak je potřeba zůstat dál v úsporném režimu, " doplnil Heger.

Jaký byl Leoš Heger ministr zdravotnictví? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy