Benešová jde k premiérovi. Je připravena být ministryní

Radek Nohl Radek Nohl
26. 6. 2013 13:45
Bývalá šéfka žalobců říká, že jako ministryně by chtěla řešit i občanský zákoník
Marie Benešová.
Marie Benešová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někdejší šéfka žalobců a současná advokátka Marie Benešová (ČSSD) se může stát dalším členem nového kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka.

Předseda vlády si do Kramářovy vily Benešovou pozval již na středeční odpoledne. Je pravděpodobné, že jí nabídne post nové ministryně spravedlnosti.

"Chci si poslechnout, co po nás bude požadovat, vysvětlit si nějaké názory na věc. A až si je vysvětlíme, tak padne rozhodnutí," řekla Benešová v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Pokud se novou ministryní spravedlnosti stane, chce jako první řešit, zda má být nový občanský zákoník platný již od roku 2014.

Aktuálně.cz: Dostala jste již nabídku na to, abyste se stala ministryní spravedlnosti?

Ještě jsem žádnou nabídku nedostala, dneska mám být přijata (u premiéra Jiřího Rusnoka - pozn. red.).

Premiér Jiří Rusnok.
Premiér Jiří Rusnok. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Máte nějaké podmínky?

Chci si poslechnout, co po nás bude požadovat, vysvětlit si nějaké názory na věc. A až si je vysvětlíme, tak padne rozhodnutí.

A.cz: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že máte vést kandidátku Strany práv občanů - Zemanovců ve středních Čechách. Je to pravda?

To je lež. Mě mrzí, že to šíří Lidový dům, protože to je naprostá nepravda. Za SPOZ kandidovat nebudu, kdybych chtěla za SPOZ kandidovat, tak už bych to udělala před několika lety. Já nejsem žádný přeběhlík a ani jím být nechci. Takže nevím, co se to tu hraje za hry. Vnímám to jako pokus číslo dvě o mé vypuzení z ČSSD.

Nový premiérem je Jiří Rusnok, podívejte se na fotky:

A.cz: Ať budete ministryní nebo ne, směřuje kabinet Jiřího Rusnoka k předčasným volbám?

Já to tak pojímám, že směřujeme k předčasným volbám. Já jsem připravena tam být třeba tři měsíce. Samozřejmě mě potěší, když budou nové volby, protože mám svoji kancelář, svoji práci. Tohle mi spíše ztíží život, protože budu muset přerušovat činnost a udělat další formality s tím spojené.

A.cz: Resort znáte velmi dobře. Co je v něm potřeba změnit?

Měnit se asi moc nebude, protože to bude časově omezené angažmá. Může to být na pouhých několik měsíců, takže to nemůžete dělat žádné zásadní změny. Toho jsem si vědoma.

Je potřeba dotáhnout současnou legislativu. Potřebujeme prováděcí předpisy k občanskému zákoníku, rozhodnout, co dál se zákonem o státním zastupitelství. Určitě bude klíčový i rozpočet, který se bude týkat spravedlnosti.

A.cz: Soudy říkají, že účinnost občanského zákoníku by se měla posunout o rok. Souhlasíte?

To je potřeba probrat se zástupci soudů, udělat si na to ucelený názor, protože já neprorážím hlavou zdi. Já jsem vždycky ctila většinový názor. Hlavně se už musí rozhodnout, je to už za dveřmi.

Nový kabinet Jiřího Rusnoka? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy